Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Το πιο εξελιγμένο ρομπότ ψάχνει για… ζωή στον Άρη!


Μπορεί το μέγεθός του να μην είναι μεγαλύτερο από ένα αυτοκίνητο αλλά είναι το πιο εξελιγμένο ρομπότ που κατασκευάστηκε ποτέ και τον επόμενο Σεπτέμβρη θα ταξιδεύσει 350 εκατομμύρια χιλιόμετρα και θα βρεθεί στον πλανήτη Άρη ψάχνοντας ίχνη ζωής.


Περιέχει ειδικά εργαλεία, όπως λέιζερ, τρυπάνι ακόμη και μεγεθυντικό φακό και θα κάνει… βόλτες σε ολόκληρο τον πλανήτη αναζητώντας στα πετρώματα και στο υπέδαφος κάτι που να πιστοποιεί ότι είτε υπάρχει είτε υπήρξε κάποια μορφή ζωής.

Η Γουάντα Χάρντινγκ, διευθύντρια αποστολών της NASA υπογράμμισε ότι το ρομπότ είναι ένας γεωλόγος που έχει μαζί του ένα φορητό εργαστήριο. »Έχει τις δυνατότητες να κάνει ό,τι θα έκανε και ένας άνθρωπος σε μια τέτοια αποστολή».

Η NASA ελπίζει ότι στα τέλη του Αυγούστου του 2012 το διαστημόπλοιο Atlas V θα μεταφέρει το ρομπότ στον Άρη και το ξεφορτώσει στους πρόποδες του ύψους περίπου 5 χιλιομέτρων βουνού Gale.

Αμέσως μετά θα κινηθεί σε μία περιοχή όπου οι φωτογραφίες δείχνουν ότι υπάρχει κάλυμμα πάγου όπου ίσως εντοπιστεί μικροβιακή ζωή. Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης δεν θα χρησιμοποιηθούν αερόσακοι για την αποφυγή της συντριβής αλλά με ένα συρματόσχοινο δεμένο στο διαστημόπλοιο, το ρομπότ θα προσγειωθεί ομαλά στον πλανήτη, Θα έχει αυτόματο σύστημα πλοήγησης αλλά τον πλήρη έλεγχο της αποστολής θα έχει η NASA αν και τα ραδιοσήματα καθυστερούν περίπου 13 λεπτά.

Τέλος, το κόστος της αποστολής αναμένεται να φτάσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου