Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Επιστήμονες πιθανολογούν την ύπαρξη ενός 5ου γιγάντιου πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα


Αν και η κοινή πεποίθηση των περισσότερων αστρονόμων είναι πως το ηλιακό σύστημα είχε πάντα τέσσερις γιγάντιους πλάνήτες –Δίας, Κρόνος, Ποσειδών, Ουρανός- εντούτοις νέες θεωρίες μιλούν για ένα πέμπτο γιγάντιο πλανήτη ο οποίος για κάποιο λόγο βρέθηκε εκτός τροχιάς με αποτέλεσμα σήμερα να περιπλανιέται κάπου στο εξώτερο διάστημα.


Προσομοιώσεις που έγιναν με τη βοήθεια ψηφιακών μοντέλων από τον David Nesvorny ερευνητικό ινστιτούτο του San Antonio στο Τέξας κατέδειξαν ότι στατιστικά είναι εξαιρετικά απίθανο το ηλιακό μας σύστημα να ξεκίνησε με τέσσερις γιγάντιους πλανήτες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ίδιου το ηλιακό μας σύστημα έχει μόνο 2,5% πιθανότητες να έχει τη σημερινή του μορφή –με το συγκεκριμένο αριθμό πλανητών και διάταξη τροχιών- με μόνο τέσσερις γιγάντιους πλανήτες, αλλά είναι πιθανότερο κατά 10 φορές τουλάχιστον να έχει φτάσει στη σημερινή του μορφή εάν υπήρχε και ένα πέμπτος τεράστιος πλανήτης.

Για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα ο Nesvorny πραγματοποίησε πάνω από 6000 προσομοιώσεις γύρω από τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος και της μετέπειτα εξέλιξής του.
Ο ίδιος είπε: « Η πιθανότητα το ηλιακό σύστημα να είχε περισσότερους από τέσσερις γίγαντες πλανήτες αρχικά και στην συνέχεια ένας εξ αυτών να «εκδιώχθηκε» εμφανίζεται πολύ πιο ρεαλιστική δεδομένου και των πολλών πλανητών που ανακαλύπτουμε να περιπλανώνται στο διάστημα κάτι που δείχνει πως η εκδίωξη πλανητών από ηλιακά συστήματα είναι μια αρκετά συνηθισμένη διαδικασία στο Σύμπαν».

Η διαδικασία αυτή εκτιμάται βάση της θεωρίας ότι ο Δίας στην αρχή σχηματισμού του ηλιακού μας συστήματος είχε πιο εσωτερική τροχιά περίπου στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Γη και ο Άρης αλλά για κάποιο λόγο ξαφνικά άλλαξε τροχιά στο σημείο που βρίσκεται σήμερα εκδιώκοντας τον μυστήριο γιγάντιο «αδερφό» του.

Το ηλιακό μας σύστημα άρχισε να σχηματίζεται 4,5 δις. χρόνια πριν όταν ένα μεγάλο σύννεφο από αέρια και σκόνη κατέρρευσε σχηματίζοντας τον Ήλιο. Οι πλανήτες σχηματίστηκαν 10 εκατ. χρόνια αργότερα αλλά αρχικά διατηρούσαν ασταθείς τροχιές.





Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου