Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Η NASA στέλνει σούπερ όχημα στον Κόκκινο Πλανήτη


Με επιτυχία εκτοξεύτηκε από τη ΝΑΣΑ το νέο διαστημικό της όχημα με το ψευδώνυμο "Curiosity" (περιέργεια)"Curiosity" από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στην Φλόριντα με προορισμό τον Άρη.

Το όχημα που κινείται πάνω σε έξι ρόδες διαθέτει μία σειρά από εξελιγμένα όργανα και εργαλεία, ανάμεσά τους ένα ειδικό τρυπάνι και ένα λέιζερ, τα οποία θα βοηθήσουν να εξακριβωθεί αν ο Άρης είναι κατάλληλος πλανήτης για να φιλοξενήσει ζωή.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία θα έχει την πρώτη της ευκαιρία να εκτοξεύσει το ρομπότ το Σάββατο 26 Νοεμβρίου, αφού οι καιρικές συνθήκες στην διαστημική ακτή δείχνουν καλές και όλα τα τεχνικά προβλήματα του "Curiosity" έχουν διορθωθεί από τους ειδικούς.


Το διαστημικό όχημα είναι εξοπλισμένο με μπαταρία πλουτωνίου, της οποίας η διάρκεια υπολογίζεται σε 10 ολόκληρα χρόνια. Στοιχείο πολύ σημαντικό, αφού μόνο η απόσταση που θα πρέπει να διανύσει το μηχάνημα μέχρι να προσγειωθεί στο έδαφος του Άρη είναι κάτι παραπάνω από 8 μήνες.

Το "Curiosity" πρόκειται να προσγειωθεί σε ένα βαθύ κρατήρα που ονομάζεται "Gale Crater". Μελέτες των επιστημόνων έδειξαν, ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι πιθανό να κρύβει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με αρχαία περιβάλλοντα που υποστήριξαν μικροβιακή δραστηριότητα.

Ακόμα, τα προηγμένα εργαλεία του θα εξερευνήσουν, ενώ παράλληλα θα πάρουν δείγματα του πετρώματος, του εδάφους και της ατμόσφαιρας του "κόκκινου" πλανήτη.

Για την δημιουργία του οχήματος δαπανήθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό, όμως η ΝΑΣΑ δηλώνει ότι οι επικριτές της θα πάρουν την απάντησή τους, μόλις το όχημα ακουμπήσει την επιφάνεια του Άρη.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου