Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ένας πλανήτης γεννιέται


Δύο αστρονόμοι κατάφεραν να διεισδύσουν μέσα στον δίσκο ύλης και αερίων που έχει δημιουργηθεί γύρω από το άστρο LkCa 15 και εντόπισαν ένα πλανήτη που βρίσκεται στα αρχικά στάδια της δημιουργίας του. Ο LkCa 15b είναι ο νεότερος εξωηλιακός πλανήτης που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα και η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού οι επιστήμονες θα μπορούν να μελετήσουν σε πραγματικό χρόνο τις διεργασίες δημιουργίας ενός πλανήτη.


Η ανακάλυψη

O Άνταμ Κράους αστρονόμος στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Χαβάι και ο Μάικλ Άιρλαντ αστρονόμος που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Macquarie και στο Παρατηρητήριο Αστρονομίας της Αυστραλίας χρησιμοποίησαν τα ισχυρά τηλεσκόπια που βρίσκονται στην οροσειρά του νησιού Mauna Kea για να παρατηρήσουν το άστρο LkCa 15. Το άστρο έχει μέγεθος ανάλογο με αυτό του Ήλιου αλλά βρίσκεται σε βρεφική ηλικία αφού είναι μόλις δύο εκατομμυρίων ετών ενώ ο Ήλιος είναι 4,5 δις ετών.


Ο «ενδιάμεσος» πλανήτης

Οι δύο αστρονόμοι διαπίστωσαν ότι γύρω από το LkCa 15 έχουν δημιουργηθεί δύο δίσκοι ύλης και αερίων. Ο ένας είναι ο συμβατικός δίσκος ύλης και αερίων που δημιουργείται γύρω από νεογέννητα άστρα και παρέχει τα υλικά δημιουργίας πλανητών.

Όμως το άστρο και τον δίσκο περικυκλώνει ένας δεύτερος δίσκος ή ένα δακτυλίδι αν προτιμάτε που αποτελείται από ύλη (κοσμική σκόνη) η οποία μάλιστα έχει μεγάλη φωτεινότητα. Ο πλανήτης που ανακάλυψαν οι δύο αστρονόμοι γεννήθηκε και μορφοποιείται σε μια περιοχή ανάμεσα στους δύο δίσκους γεγονός που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

«Ο LkCa 15b είναι ο νεότερος πλανήτης που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Πρόκειται για ένα γίγαντα αερίου που σχηματίζεται μακριά από τον δίσκο ύλης και αερίων. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν είχε γίνει εφικτή η παρατήρηση και μελέτη του μέχρι σήμερα. Για πρώτη φορά καταφέραμε να κάνουμε απευθείας παρατηρήσεις και μετρήσεις για ένα τέτοιο πλανήτη αλλά και για την ύλη που τον περιβάλλει» ανέφερε ο Άνταμ Κράους παρουσιάζοντας την ανακάλυψη στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Astrophysical Journal.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου