Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Κινδυνεύει να βυθιστεί η Νέα Υόρκη


Θανάσιμα επικίνδυνο μπορεί να γίνει τα επόμενα χρόνια το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως επισημαίνουν συντάκτες της έκθεσης που ήρθε την περασμένη εβδομάδα στο φως της δημοσιότητας.


Δεν αποκλείουν τη βύθιση της Νέας Υόρκης, στην περίπτωση ενός νέου τυφώνα της ισχύος του "Αϊρίν"."Οι κλιματικές αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τον πληθυσμό και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, και οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν. Την ίδια στιγμή, η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αρκετούς από τους κινδύνους που έχουν σχέση με τις κλιματικές αλλαγές, μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις και εκμεταλλευόμενη πολλές από τις ευκαιρίες που αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί", αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στον πρόλογο της 600σέλιδης έκθεσης η οποία συντάχθηκε υπό την αιγίδα της υπηρεσίας Ενέργειας και Ανάπτυξης της Νέας Υόρκης.

Η εν λόγω έκθεση περιλαμβάνει τα συμπεράσματα τριετούς έρευνας επιστημόνων και ακαδημαϊκών των πανεπιστημίων Κολούμπια, Κορνέλ και του Πανεπιστημίου Σίτι της Νέας Υόρκης, για τις επιπτώσεις που έχει στην ίδια την πόλη της Νέας Υόρκης, αλλά και στις ακτές, τις καλλιέργειες και τον πληθυσμό της ενδοχώρας της ομώνυμης πολιτείας η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τον τρόμο που έσπειρε στην ανατολική ακτή ο τυφώνας Αϊρίν τον περασμένο Αύγουστο κι ενώ η Νέα Ορλεάνη πασχίζει ακόμη να κλείσει τις πληγές που άφησε πίσω του ο τυφώνας Κατρίνα, το 2005, οι επιστήμονες μιλούν πια ανοικτά για τον κίνδυνο να βυθιστεί ένα μεγάλο μέρος της Νέας Υόρκης, αν μέσα στα επόμενα χρόνια πληγεί από έναν νέο τυφώνα της ισχύος του "Αϊρίν".

Σύμφωνα με δημοσίευμα  της "Καθημερινής", οι επιστήμονες επισημαίνουν στην έκθεσή τους ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά, με αποτέλεσμα ακραία φαινόμενα όπως οι καύσωνες και οι τυφώνες να εμφανίζονται πια σε πολύ πιο τακτά διαστήματα από ό,τι στο παρελθόν. Οι σφοδρές καταιγίδες, οι οποίες προκαλούσαν πλημμύρες εκδηλώνονταν περίπου μια φορά στα δέκα χρόνια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, όμως αυτό αλλάζει δραματικά, με αποτέλεσμα τέτοιου είδους καταιγίδες να πλήττουν μέσα στο άμεσο μέλλον την περιοχή αυτή τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

"Όσο πιο συχνά εκδηλώνονται φαινόμενα πλημμύρας σε παραθαλάσσιες περιοχές, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα οι περιοχές αυτές να εγκαταλειφθούν από τους κατοίκους τους μόνιμα", υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η λήψη μέτρων εκ μέρους των αρχών της Πολιτείας, τα οποία θα βοηθήσουν τους πληθυσμούς αυτούς να προσαρμοσθούν σταδιακά στα νέα δεδομένα θα πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα. Μέτρα πρέπει να ληφθουν και για το δίκτυο μεταφορών της Νέας Υόρκης.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου