Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Κατάλογος με τους πλανήτες που μπορεί να φιλοξενούν ζωή!


Κατάλογο με πλανήτες και φεγγάρια εντός και εκτός του ηλιακού μας συστήματος, στους οποίους υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής, συνέταξε ομάδα επιστημόνων.

Τα δύο βασικά κριτήρια

Λαμβάνοντας ως δείκτες α) τις ομοιότητες με τις γήινες συνθήκες και β) τις συνθήκες που δεν υπάρχουν στην Γη αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και συντήρηση κάποιων μορφών ζωής, οι ερευνητές κατέληξαν σε εκείνους τους πλανήτες που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν ζωή.


" Ξεκινήσαμε από το βασικό ερώτημα αν οι συνθήκες που επικρατούν στη Γη υπάρχουν και σε άλλους κόσμους, αφού έχουμε εξασφαλισμένο ότι οι γήινες συνθήκες ευνοούν την ύπαρξη της ζωής. Αμέσως μετά προχωρήσαμε στο δεύτερο ερώτημα, αν οι συνθήκες που επικρατούν σε άλλους πλανήτες μπορούν να υποστηρίξουν μορφές ζωής που αυτή τη στιγμή είναι άγνωστες σε εμάς", εξήγησε την μεθοδολογία ο Ντιρκ Σουλτζ Μάκιουτς, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.


And the winners are...

Στον κατάλογο των των κόσμων που πιθανώς διαθέτουν ήδη ή μπορούν να αναπτύξουν στο μέλλον μορφές ζωής, φιγουράρει στην πρώτη θέση ο δορυφόρος του Κρόνου, Τιτάνας, όσον αφορά το δικό μας ηλιακό σύστημα. Τα πολύτιμα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες από την εξερεύνηση του Τιτάνα από το διαστημικό σκάφος Cassini,  αποκαλύπτουν ότι βρίσκεται σε μια μορφή που έχει πολλά κοινά με εκείνη που βρισκόταν η Γη στα πρώιμα στάδια της ύπαρξης της. Ακολουθούν ο Άρης και ο Ερμής, ως πιθανότερα σημεία ύπαρξης ζωής στο ηλιακό μας σύστημα.

Οσον αφορά τους τους εξωηλιακούς πλανήτες, εκείνος που σύμφωνα με την λίστα συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να διαθέτει ζωή είναι ο Gliese 581g- ο οποίος  ανήκει σε ένα ηλιακό σύστημα που αποτελείται από 4 πλανήτες, σε απόσταση 20.5 ετών φωτός από εμάς- και ακολουθεί ο HD 69830d, ένας πλανήτης αερίου που βρίσκεται στον αστερισμό της Πρύμνης, σε απόσταση 1400 ετών φωτός από εμάς.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου