Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Τα δελφίνια έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους, λένε οι επιστήμονες

Tα δελφίνια είναι πολύ πιο εξελιγμένα διανοητικά απ’ όσο πιστεύαμε στο παρελθόν, έχουν αναπτυγμένες γνωστικές ικανότητες αλλά και κουλτούρα.

Τα δελφίνια πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι χωρίς την ανθρώπινη υπόσταση, με σεβασμό στο δικαίωμα τους στη ζωή, την ελευθερία και την ευημερία, υποστηρίζουν οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), στον Καναδά.

Οι ειδικοί στην προστασία και συμπεριφορά των ζώων ζητούν να υπογραφεί μια «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Κητοειδών», διότι πιστεύουν ότι τα δελφίνια και οι φάλαινες είναι επαρκώς ευφυή για να διεκδικήσουν τα ίδια ηθικά δικαιώματα με τους ανθρώπους. Κάτι που θα σήμαινε το τέλος της φαλαινοθηρίας, της αιχμαλωσίας τους και της χρήσης τους για διασκέδαση.

Οι ακαδημαϊκοί ομιλητές τόνισαν ότι υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η ατομικότητα, η συνείδηση και η αυτοεκτίμηση δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους. Μάλιστα, τα δελφίνια είναι πολύ πιο εξελιγμένα διανοητικά απ’ όσο πιστεύαμε στο παρελθόν, έχουν αναπτυγμένες γνωστικές ικανότητες αλλά και κουλτούρα.

Η Διακήρυξη των Κητοειδών αναφέρει ότι κάθε ένα κητοειδές είναι μοναδικό και έχει δικαίωμα στη ζωή, δεν πρέπει να βρίσκεται σε κράτηση, να γίνεται αντικείμενο βίας και δεν πρέπει να μετακινείται με βία από το φυσικό του περιβάλλον. Τα δικαιώματα, οι ελευθερίες και οι κανόνες αυτής της διακήρυξης πρέπει να προστατεύονται με διεθνή νομοθεσία.

Ο ψυχολόγος Λόρι Μαρίνο, από το Πανεπιστήμιο της Ατλάντα ανέφερε πώς οι επιστημονικές μελέτες άλλαξαν τον τρόπο που βλέπαμε το μυαλό των κητοειδών: «Προχωρήσαμε από το να βλέπουμε το μυαλό του δελφινιού ή της φάλαινας σαν ένα μεγάλο άμορφο σβόλο που δεν περιέχει εξυπνάδα και περιπλοκότητα, σε ένα μεγάλο μυαλό με εξαιρετική πολυπλοκότητα. Τα δελφίνια έχουν αίσθηση του εαυτού τους κάτι που μπορεί να επιβεβαιωθεί από τον τρόπο που αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη.

Μπορούν να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να πουν: Έι, εγώ είμαι αυτός!


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου