Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Δύο παιδαριώδη ανθρώπινα λάθη, βύθισαν τον Τιτανικό;


Η Λουίζ Πατέν είναι συγγραφέας και εγγονή του δεύτερου αξιωματικού του Τιτανικού, Τσαρλς Λαϊτχόλερ.

Στο μυθιστόρημα με τίτλο "Good as Gold", το οποίο εξέδωσε, υποστηρίζει ότι γνωρίζει την αλήθεια για τα αίτια του πιο διάσημου ναυαγίου στον κόσμο!



Τα δύο μοιραία λάθη!

Σύμφωνα λοιπόν με την εκδοχή της, το "αβύθιστο υπερωκεάνιο" βυθίστηκε από δύο μοιραία αλλά και παιδαριώδη, ανθρώπινα λάθη: ένα σφάλμα του χειριστή του πηδαλίου και μια λάθος εντολή του προέδρου της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Τιτανικού προς τον καπετάνιο.

Η Πάτεν ισχυρίζεται ότι η αλήθεια για τα αίτια του τραγικού ναυαγίου, παρέμενε κρυφή γιατί όσοι από τους επιζήσαντες την γνώριζαν, φοβόντουσαν να μιλήσουν!  Δίνοντας περισσότερα στοιχεία, εξηγεί ότι το βασικό λάθος έγινε από τον πηδαλιούχο Ρόμπερτ Χίτσινς, ο οποίος τη μοιραία εκείνη νύχτα έστριψε το πηδάλιο προς την πλευρά του παγόβουνου και όχι από την αντίθετη!



Είναι δυνατόν να μπέρδεψαν το αριστερό με το το δεξί;

Κι αν σήμερα μας ακούγεται παιδαριώδες κάτι τέτοιο, η συγγραφέας υποστηρίζει πριν 100 χρόνια ήταν δικαιολογημένο αφού το πέρασμα από τα ιστιοφόρα στα ατμόπλοια είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν για αρκετά χρόνια δύο διαφορετικά συστήματα πλοήγησης του πλοίου.

Με απλά λόγια, για να στρίψει κάποιος δεξιά, με το ένα σύστημα, έπρεπε να στρίψει το πηδάλιο δεξιά και με το άλλο αριστερά. Πάνω στον πανικό του ο πηδαλιούχος του Τιτανικού μπερδεύτηκε και στη συνέχεια δεν υπήρχε χρόνος αντίδρασης!

Μετά το πρώτο μοιραίο λάθος, ακολούθησε και ένα δεύτερο, που έδωσε τη χαριστική βολή στον Τιτανικό! Ο ίδιος ο πρόεδρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας White Star Line, διέταξε το πλήρωμα να συνεχισει την ίδια πορεία μετά τη σύγκρουση με το παγόβουνο, γεγονός που βύθισε το πλοίο σαφώς πιο γρήγορα.

Η δημοσιοποίηση των παραπάνω ισχυρισμών από άλλους έγινε δεκτή με ενδιαφέρον ενώ από κάποιους με ιδιαίτερο σκεπτικισμό, αφού όπως είπαν, έναν αιώνα μετά το θρυλικό ναυάγιο συνεχίζει να αποτελεί πηγή πλουτισμού για δεκάδες ανθρώπους!





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου