Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Η Ρωσία προσπαθεί να σώσει το σκάφος που θα ταξίδευε στο Φόβο


Τρεις μέρες περιθώριο έχουν οι Ρώσοι μηχανικοί για να λύσουν το πρόβλημα της αποστολής Fobos-Grunt, η οποία εκτοξεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης με προορισμό το μικρό δορυφόρο του Άρη Φόβο. Το σκάφος απέτυχε να πυροδοτήσει τους κινητήρες για το διαπλανητικό ταξίδι και έμεινε κολλημένο σε γήινη τροχιά.



Αν η ρωσική υπηρεσία Roscosmos αποτύχει να επιλύσει το πρόβλημα, το Fobos-Grunt, φορτωμένο με τοξικά καύσιμα, θα μπορούσε να γίνει το πλέον επικίνδυνο αντικείμενο που έχει συντριβεί ποτέ στη Γη.

Η αποτυχία θα ερχόταν να προστεθεί σε μια σειρά προηγούμενων ατυχημάτων που έχουν ντροπιάσει τη Roscosmos τους τελευταίους μήνες.

Το Fobos-Grunt, η πρώτη διαπλανητική αποστολή της Ρωσίας εδώ και 15 χρόνια, θα προσεδαφιζόταν στον Φόβο το Φεβρουάριο του 2013. Εκεί, θα συνέλεγε δείγματα του εξωγήινου εδάφους -ή «grunt» στα ρωσικά, τα οποία θα εκτινάσσονταν με μια κάψουλα και θα έφταναν στη Γη το 2014.



Με τη βοήθεια του κοινού

O πύραυλος Zenit που μετέφερε το σκάφος εκτοξεύτηκε στις 22.16 ώρα Ελλάδας την Τρίτη από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Έντεκα λεπτά αργότερα, όταν είχε πια φτάσει σε χαμηλή γήινη τροχιά, το σκάφος αποσυνδέθηκε από τον πυραυλοφορέα για να αρχίσει την κύρια φάση του ταξιδιού.


Όμως οι δύο προσπάθειες πυροδότησης των κινητήρων του απέτυχαν, πιθανώς λόγω λανθασμένου προσανατολισμού του σκάφους. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Roscosmos Βλάντιμιρ Ποπόφκιν, οι μηχανικοί της αποστολής έχουν περίπου τρεις ημέρες περιθώριο για να εντοπίσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα πριν εξαντληθεί η μπαταρία του σκάφους.

Όπως επισήμανε ο Τζέιμς Όμπεργκ, βετεράνος της NASA που εργάζεται σήμερα ως σύμβουλος, η κατάσταση επιδεινώνεται από το γεγονός ότι η Ρωσία έχει περιορισμένες δυνατότητες επικοινωνίας εδάφους-διαστήματος.

Μάλιστα η Ρωσία ζήτησε τη... βοήθεια του κοινού στη Νότιο Αμερική για να εντοπίσει το Fobos-Grunt. Το πρόβλημα έγινε πρώτα αντιληπτό από ερασιτέχνες αστρoνόμους που είδαν το σκάφος κολλημένο σε γήινη τροχιά.

Αν τελικά το Fobos-Grunt εισέλθει πίσω στη γήινη ατμόσφαιρα, επισήμανε ο Όμπεργκ, θα απελευθέρωνε άκρως τοξικά χημικά.

«Περίπου επτά τόνοι τετροξειδίου του αζώτου και υδραζίνης, οι οποίοι θα πάγωναν πριν από την είσοδο στην ατμόσφαιρα, θα το καθιστούσαν [το Fobos-Grunt] το πιο τοξικό δορυφόρο που έχει πέσει ποτέ στη Γη» είπε.

Το σκάφος των 13,2 τόνων είναι μάλιστα το βαρύτερο διαπλανητικό σκάφος που έχει εκτοξευτεί ποτέ.
Κατασκευάστηκε από τη ρωσική NPO Lavochkin, ειδικευμένη στις διαπλανητικές αποστολές.
Η ίδια εταιρεία είχε κατασκευάσει τα σκάφη και για τις προηγούμενες τρεις διαπλανητικές αποστολές της Ρωσίας, οι οποίες δεν είχαν καλό τέλος: Δύο σκάφη που αναχώρησαν για Φόβο το 1988 απέτυχαν να φτάσουν στον προορισμό τους, ενώ το σκάφος Mars 96 καταστράφηκε πριν καν βγει από τη γήινη ατμόσφαιρα το 1996.

Έπειτα και από τις νέες αποτυχίες τον τελευταίο χρόνο, που οδήγησαν στην «καρατόμηση» του προηγούμενου επικεφαλής της Roscosmos, η υπηρεσία είχε ανακοινώσει ότι θα έστελνε ομάδες δικών της επιθεωρητών στα εργοστάσια των εργολάβων της.




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου