Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Έντουιν Χαμπλ: Δικαίωση μετά από 80 χρόνια για την ανακάλυψη της διαστολής του Σύμπαντος


Μετά από περίπου 80 χρόνια, ο αμερικανός αστρονόμος Έντουιν Χαμπλ, απαλλάσσεται από τις κατηγορίες που τον ήθελαν να έχει εξασφαλίσει με αθέμιτα μέσα την πρωτιά στην ανακάλυψη πως το Σύμπαν διαστέλλεται από τον Βέλγο κληρικό και αστρονόμο Ζορζ Λεμέτρ. 

Σύμφωνα με μελέτη του Μάριο Λίβιο, ερευνητή του Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη, η οποία δημοσιεύεται στο  Nature, ο Λεμέτρ έχασε σε αυτή την άτυπη μάχη από δικά του λάθη.

Το 1929, ο Έντουιν Χαμπλ περνάει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε πρώτος πως το Σύμπαν δεν είναι στατικό, αλλά διαστέλλεται. Δύο χρόνια πριν, το 1927, ο Λεμέτρ είχε δημοσιεύσει τη δική του θεωρία για τη διαστολή του Σύμπαντος στα Χρονικά της Επιστημονικής Εταιρείας των Βρυξελλών, μία επιστημονική επιθεώρηση που λίγοι γνώριζαν.


Το αποτέλεσμα είναι η ανακάλυψη του να μην διαδοθεί. Το 1929 ο Χαμπλ ολοκληρώνοντας τη δική του έρευνα καταλήγει στα ίδια αποτελέσματα, τα οποία και δημοσιεύει. Η ανακάλυψη της διαστολής του Σύμπαντος χρεώνεται στον Χαμπλ.

Το 1931, η αρχική έρευνα του Λεμέτρ μεταφράζεται στα αγγλικά και δημοσιεύεται στην κορυφαία επιστημονική επιθεώρηση της εποχής, στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Ωστόσο, οι σημαντικότερες παράγραφοι της αρχικής δημοσίευσης απουσίαζαν από τη μετάφραση.

Ο Χαμπλ κατηγορήθηκε πως επενέβη ώστε να μην δημοσιευτούν όλα τα σημεία. Σήμερα ο Μάριο Λίβιο, ερευνητής του Επιστημονικού Ινστιτούτου Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη απαλλάσσει τον Χαμπλ από τις κατηγορίες.

Από την έρευνα που πραγματοποίησε ο Λίβιο αποδείχτηκε πως ο Λεμέτρ είχε κάνει μόνος του την μετάφραση, αλλά επέλεξε να παραλείψει κάποιες παραγράφους εκτιμώντας πως τα όσα αναφέρονταν σε αυτές είχαν ξεπεραστεί. Μάλιστα είχε κληθεί από το Monthly Notices of the Royal Astronomical Society να καταθέσει τα ευρήματά του.

Η νέα μελέτη «τερματίζει ξεκάθαρα την εικοτολογία σχετικά με το ποιος μετέφρασε τη δημοσίευση και διέγραψε τις παραγράφους: και τα δύο τα έκανε ο Λεμέτρ μόνος του» τονίζει ο Λίβιο, που μελέτησε έγγραφα και επιστολές που βρήκε σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.

«Δεδομένου ότι τα ευρήματα του Χαμπλ είχαν δημοσιευτεί το 1929, ο Λεμέτρ δεν έβρισκε λόγο να επαναλάβει τα προηγούμενα, προκαταρκτικά του ευρήματα το 1931», σημειώνει και καταλήγει, επισημαίνοντας πως ακόμα κι αν ο Λεμέτρ είχε κερδίσει την πρωτιά για το διαστελλόμενο Σύμπαν, ο Χαμπλ θα είχε και πάλι λόγο να υπερηφανεύεται, καθώς ήταν ο πρώτος που έδειξε ότι το Σύμπαν περιέχει κι άλλους γαλαξίες εκτός από τον δικό μας.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου