Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Σημεία ζωής στον πλανήτη Πλούτωνα;

Σημεία ζωής φαίνεται πως εντόπισαν επιστήμονες στην επιφάνεια του τελευταίου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, του Πλούτωνα, ωστόσο επιφυλάσσονται για περισσότερα συμπεράσματα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αν και η ύπαρξη μεθανίου στην παγωμένη επιφάνεια του Πλούτωνα ήταν γνωστή, είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για σύνθετες οργανικές ουσίες στον πλανήτη νάνο.

Η σημαντική απορρόφηση υπεριώδους ακτινοβολίας από την ορισμένα σημεία της επιφάνειας του Πλούτωνα, οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως πιθανότατα αυτό συμβαίνει εξαιτίας της ύπαρξης οργανικών ουσιών που περιέχουν υδρογονάνθρακες ή άζωτο. Η ανακάλυψη αυτή βασίζεται σε δεδομένα που προήλθαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Πιθανότατα, τα χημικά αυτά στοιχεία είναι πιθανόν να προήλθαν από την ακτινοβολία που δέχεται η επιφάνεια του Πλούτωνα και οδήγησε στη διάσπαση του μεθανίου και του μονοξειδίου του άνθρακα από τον πάγο.

«Αυτό είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη διότι οι υδρογονάνθρακες και τα άλλα μόρια μπορεί να είναι υπεύθυνα για το κοκκινωπό χρώμα του Πλούτωνα», δήλωσε ο Alan Stern από το ερευνητικό ινστιτούτο Southwest.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Πλούτωνα οι επιστήμονες θα μπορούν να συγκεντρώσουν όταν το εξερευνητικό όχημα της NASA, New Horizons φτάσει το 2015 στον πλανήτη νάνο.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου