Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Σπεύδουν βραδέως οι διαστημικές «κλήσεις» του ανθρώπου

Η κίτρινη κουκίδα αναπαριστά τα ραδιοσήματα. Στο τετραγωνάκι σημειώνεται η θέση στην οποία βρίσκεται η κουκίδα. Όπως φαίνεται έχει ακόμη πολύ γαλαξιακό δρόμο να διαβεί...

Από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε το ραδιόφωνο ο άνθρωπος στέλνει ραδιοσήματα στο Διάστημα ευελπιστώντας ότι κάποιος προηγμένος πολιτισμός θα τα εντοπίσει και θα γίνει έτσι γνωστή η ύπαρξη μας. Τα ραδιοσήματα ταξιδεύουν με ταχύτητες που κινούνται κοντά σε αυτές του φωτός και ταξιδεύουν στο Διάστημα εδώ και έναν αιώνα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ραδιοσήματα που έχουν φύγει από τη Γη έχουν καλύψει μέχρι στιγμής απόσταση περίπου 200 ετών φωτός. Με δεδομένο ότι για να καλύψουν όλο τον Γαλαξία πρέπει να ταξιδέψουν άλλα περίπου 120 χιλιάδες έτη φωτός, οι επιστήμονες δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει τουλάχιστον σύντομα κάποια…απάντηση.

Ενας ακόμη αρνητικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι από ένα σημείο και μετά (οι ειδικοί αναφέρουν τα 100 έτη φωτός) η ένταση των ραδιοσημάτων μειώνεται σημαντικά. Βέβαια ένας πολύ προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός θα μπορεί πιθανώς να τα εντοπίσει έστω και αν είναι «αδύναμα».


Το ραδιο-σχεδιάγραμμα

Το όλο θέμα κέντρισε το ενδιαφέρον του Ανταμ Γκρόσμαν που διατηρεί ένα ιστολόγιο επιστήμης στο Διαδίκτυο και ο οποίος αποφάσισε να φτιάξει ένα σχεδιάγραμμα. Ο Γκρόσμαν υπολόγισε το πού βρίσκονται σήμερα τα ραδιοσήματα που έχουν φύγει από τη Γη και πόσο... δρόμο έχουν ακόμη να διανύσουν. «Βλέποντας το σχεδιάγραμμα νιώθω τόσο μικρός και μόνος και μελαγχολώ» αναφέρει στο ιστολόγιο του ο Γκρόσμαν κοιτώντας τη σχεδόν αόρατη κουκίδα με την οποία αναπαριστά τα ραδιοσήματα και εν τέλει την ανθρώπινη ύπαρξη σε σχέση με τον Γαλαξία αλλά και το Σύμπαν γενικότερα.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου