Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Θύματα του έρωτα οι Νεάντερταλ;


«Θύματα του έρωτα οι Νεάντερταλ;» διερωτάται το «National Geographic», με αφορμή νέα έρευνα που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η προσπάθεια των Νεάντερταλ να επιβιώσουν λόγω των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών τούς οδήγησε ολοένα και πιο… κοντά στους Homo Sapiens. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.


Σύμφωνα με έναν εκ των επικεφαλής της έρευνας, Michael Barton, «όταν αυξάνονται οι επαφές μεταξύ δύο διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων, αυτό που προκύπτει τελικά είναι η ενσωμάτωση της μίας μες στους κόλπους της άλλης».

Αρκετές θεωρίες υποστηρίζουν ότι οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν πριν από 30.000 χρόνια λόγω της αδυναμίας τους να προσαρμοστούν στο ολοένα και πιο ψυχρό κλίμα, σε αντίθεση με τον Homo Sapiens. O Barton δεν συμφωνεί και τονίζει ότι οι Νεάντερταλ αντέδρασαν στις κλιματικές αλλαγές, όπως και οι μοντέρνοι άνθρωποι. Απλώς έψαξαν ακόμη πιο μακριά για φαγητό.

Αν και η θεωρία του Barton (περί εξαφάνισης λόγω των σεξουαλικών σχέσεων με τους ανθρώπους) δεν είναι εντός των επικρατέστερων σχετικά με το γιατί εξαφανίστηκαν τελικά οι Νεάντερταλ, οι «απορροφήσεις» αδύναμων ειδών από ισχυρότερα είδη συναντάται πολύ συχνά στις οριστικές εξαφανίσεις ζώων και φυτών.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου