Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Νέα στοιχεία για τον Ότζι τον «άνθρωπο των πάγων»

Νέα στοιχεία για τον Ότζι τον «άνθρωπο των πάγων» έρχονται στην επιφάνεια μετά την ανάλυση του DNA του. Ο Ότζι αποτελεί το πρώτο γνωστό θύμα δολοφονίας, περίπου πριν από 5.300 χρόνια, και βρέθηκε το 1991 στις Άλπεις, μεταξύ Αυστρίας και Ιταλίας.

Ο Albert Zink από το  "Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τις Μούμιες και τον Άνθρωπο των Πάγων" και η ομάδα του ανέλυσαν το DNA του Ότζι, δημοσιεύοντας σχεδόν ολόκληρο το γονιδίωμα του, με στόχο να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον ίδιο και τη ζωή του.

Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες μελέτησαν αυτή τη φορά το πυρηνικό DNA, ενώ σε αντίστοιχη παλαιότερη έρευνα είχαν εξετάσει το μιτοχονδριακό DNA.

Για παράδειγμα, από τα ευρήματα της έρευνάς τους, που δημοσιεύθηκε στο  «Nature Communications», αποκαλύπτεται πως ο Ότζι είχε καστανά μάτια και ομάδα αίματα «Ο». Παράλληλα, σε αυτόν διαγνώστηκε πως είχε μολυνθεί από το βακτήριο της νόσου του Lyme.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το New Scientist», φαίνεται πως είχε δυσανεξία στη λακτόζη. «Ενδέχεται εκείνη την εποχή οι περισσότεροι να είχαν δυσανεξία στη λακτόζη, σε αντίθεση με τους σημερινούς Ευρωπαίους», σημειώνει ο Albert Zink.


Από την ανάλυση προκύπτει πως ο Ότζι είχε και προδιάθεση για καρδιακές παθήσεις, καθώς είχε μία γενετική μετάλλαξη, που στους σύγχρονους ανθρώπους αυξάνει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου κατά 40%. Ακόμη, εξαιτίας δύο άλλων γενετικών μεταλλάξεων, ο Ότζι ήταν επιρρεπείς σε συσσώρευση λιπιδίων στις αρτηρίες.

Η επιστημονική ομάδα συνέκρινε επιπλέον το ΔΝΑ του Ότζι με εκείνο 1300 Ευρωπαίων, 125 Βορειοαφρικανών και 20 Αράβων. Από την έρευνά τους προέκυψε πως οι στενότεροι συγγενείς του Ότζι βρίσκονται στη Σαρδηνία και την Κορσική.

«Μελετάμε τον άνθρωπο των πάγων εδώ και 20 χρόνια και πλέον γνωρίζαμε πολλά πράγματα για αυτόν. Που έζησε, που πέθανε. Ωστόσο οι γενετικές πληροφορίες ήταν περιορισμένες», δήλωσε στο BBC ο Albert Zink. «Έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμα από την ανάλυση του DNA του. Είμαστε ακόμα στην αρχή», πρόσθεσε ενθουσιασμένος.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου