Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Παρελθόν οι ενέσεις! Έρχονται τα μικροτσίπ!


Τέρμα στις ενέσεις φιλοδοξεί να βάλει μικροτσίπ, το οποίο τοποθετείται υποδόρια και χορηγεί φάρμακα χωρίς επαναλαμβανόμενα τσιμπήματα. Η αρχή έγινε σε εθελόντριες στη Δανία, που πάσχουν από οστεοπόρωση. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και οι ερευνητές πιστεύουν πως μια μέρα άτομα που κάνουν συχνά ενέσεις δεν θα τις χρειάζονται. Η συσκευή, την οποία κατασκευάζει και δοκιμάζει αμερικανική εταιρεία, διαθέτει ασύρματο σύστημα «ειδοποίησης» του μικροτσίπ, ώστε να κάνει διάχυση του φαρμάκου όποτε απαιτείται.


«Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τρόπος να γίνει αυτό» λέει ο δόκτορ Ρότζερ Λάντζερ του Massachusetts Institutes of Technology (ΜΙΤ), ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του μικροτσίπ. Οπως πρόσθεσε, η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικούς τύπους φαρμάκων, τα οποία χορηγούνται σε τακτική ή επαναλαμβανόμενη βάση. Η διαφορά του σε σχέση με άλλα αντίστοιχα concepts είναι, όπως λένε οι ερευνητές, ότι δεν απαιτείται συγκεκριμένο πρόγραμμα διάχυσης φαρμάκου. Η συσκευή μπορεί να λάβει εντολή ανά πάσα στιγμή και να χορηγήσει φάρμακο στον ασθενή. Οποτε δηλαδή ο γιατρός κρίνει απαραίτητη τη χορήγηση το μικροτσίπ παίρνει εντολή και δίνει το φάρμακο. Οπως αναφέρουν οι δημιουργοί του σε σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», η συσκευή ενεργοποιείται από το τηλέφωνο ή το Διαδίκτυο μέσω ραδιοσυχνότητας, γεγονός που διασφαλίζει την αποφυγή λανθασμένης χορήγησης.

Το μικροτσίπ είναι μια λεπτή πλακέτα, όχι μεγαλύτερη από ένα μικρό κέρμα, εμποτισμένη με δόσεις φαρμάκου. Κάθε δόση είναι καλυμμένη με νανοσωματίδια χρυσού που διαλύονται κάθε φορά που απαιτείται χορήγηση απελευθερώνοντας στον οργανισμό τη δραστική φαρμακευτική ουσία. Η συσκευή τοποθετείται κάτω από δέρμα, με μικροεπέμβαση για την οποία απαιτείται τοπική αναισθησία, ενώ δουλεύει μέσω του ασύρματου εντολέα, που επίσης δεν έχει μεγάλο όγκο.

Οι οκτώ Δανές εθελόντριες, που ήδη δοκιμάζουν το μικροτσίπ, πάσχουν από βαριά οστεοπόρωση, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται αγωγή με ενέσιμα φάρμακα. Αντί να κάνουν ενέσεις, τους έχει τοποθετηθεί η συσκευή. Αν όλα πάνε καλά, το μικροτσίπ αναμένεται στην αγορά σε μια πενταετία.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου