Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Πως θα γίνουν τα ρομπότ... αξιαγάπητα;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μια έρευνα στόχος της οποίας είναι να κάνει πιο αξιαγάπητα τα... ρομπότ.

"Τα πειράματα έχουν δείξει ότι, για παράδειγμα τα παιδιά μπορεί να προσκολληθούν σε ένα ρομπότ που παίζει μαζί τους, όμως θα μπορούσε το ρομπότ να αναπτύξει δεσμούς με έναν άνθρωπο; Θα μπορούσαν κάποια ημέρα τα ρομπότ να αναπτύξουν συμπεριφορά που να προσομοιάζει με τους ανθρώπινους δεσμούς;", αναφέρει η Επιτροπή.

Αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει το αποκαλούμενο σχέδιο ALIZ-E, με την εγκατάσταση στα ρομπότ μνημών οι οποίες θα τους δίνουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στα δεδομένα που θα τους εισάγουν οι άνθρωποι και να αναπτύσσουν κοινωνικές σχέσεις.

Τέτοια ρομπότ θα δοκιμαστούν με παιδιά στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε του Μιλάνου.

"Οι ερευνητές θα εξετάσουν αν το ρομπότ μπορεί να διατηρήσει το ενδιαφέρον του παιδιού προσαρμόζοντας τη συμπεριφορά του ανάλογα με τις προτιμήσεις του παιδιού", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Επιτροπή θα στηρίξει την έρευνα αυτή με το ποσό των 8,2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 10,6 εκατομμύρια ευρώ.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου