Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ιππότες εξαντλημένοι από βαριές πανοπλίες

Οι μεσαιωνικές πανοπλίες των ιπποτών επηρέασαν το ρου της ιστορίας εξαιτίας του βάρους τους. Αυτό πιστεύουν Βρετανοί ερευνητές του πανεπιστημίου Leeds οι οποίοι έκαναν δοκιμές βάζοντας άτομα που φορούσαν αντίγραφα μεσαιωνικών πανοπλιών να βαδίζουν σε μηχανοκίνητο διάδρομο.


Τα τεστ φυσιολογίας δείχνουν ότι το βάρος της πανοπλίας αναγκάζει το άτομο που τη φορά να αναπνέει γρήγορα και ελαφριά με αποτέλεσμα να οξυγονώνονται λιγότερο οι μύες. Ταυτόχρονα, νιώθει ένα αφάνταστο βάρος στα πόδια, κάτι που ελαττώνει σημαντικά την κινητικότητά του.


Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι βαριές πανοπλίες ήταν η αιτία της ήττας που υπέστη ο μεγαλύτερος σε αριθμό και καλύτερα εξοπλισμένος γαλλικός στρατός από τους Άγγλους στη μάχη της Agincourt στις 25 Οκτωβρίου 1415.

Οι άντρες των γαλλικών στρατιωτικών μονάδων έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να διασχίσουν με τις πανοπλίες τους το λασπώδες έδαφος και να φτάσουν μέχρι το πεδίο της μάχης. Κουράστηκαν τόσο πολύ ώστε οι Άγγλοι τους αντιμετώπισαν πολύ εύκολα, γράφει το scienceillustrated.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου