Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ο ξεχωριστός πλανήτης Ερμής!

Την ξεχωριστή σύνθεση του πλανήτη Mercury/ Ερμή, αποκάλυψαν οι εικόνες που έστειλε το σκάφος Messenger, αποδεικνύοντας ότι τα χαρακτηριστικά του δεν μοιάζουν με κανέναν άλλο βραχώδη πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Αν και μέχρι σήμερα επικρατούσε η άποψη ότι η Γη, ο Αρης, η Αφροδίτη και ο Ερμής είναι "κοσμικά αδέλφια" και διαθέτουν κοινό "πλανητικό dna" , τα νέα στοιχεία κατατάσσουν τον Ερμή σε ένα ξεχωριστό "κοσμικό γενεαλογικό δέντρο".

Οταν τον περασμένο Μάρτιο, το σκάφος Messenger, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ερμή οι επιστήμονες ευελπιστούσαν ότι θα κατάφερναν για πρώτη φορά να αντλήσουν στοιχεία για τον πλανήτη που θα επιβεβαίωναν τις θεωρίες τους. Λίγους μήνες αργότερα, είναι σε θέση να πουν ότι ο Ερμής σχηματίστηκε και εξελίχθηκε διαφορετικά από ό,τι οι υπόλοιποι βραχώδεις πλανήτες, αφού είναι πλέον φανερό ότι στην επιφάνειά του λαμβάνουν χώρα ιδαίτερες γεωλογικές διεργασίες.

Δείτε ένα εξαιρετικά κοντινό πλάνο από την επιφάνεια του Ερμή:


Το μυστηριώδες μαγνητικό πεδίο του Ερμή.

Ο Ερμής μαζί με τη Γη, είναι οι μόνοι βραχώδεις πλανήτες που διαθέτουν μαγνητικό πεδίο. Η πιο ενδιαφέρουσα μέχρι στιγμής ανακάλυψη όμως, είναι ότι το μαγνητικό πεδίο του Ερμή, είναι ασύμμετρο και για άγνωστους λόγους είναι πιο ισχυρό στο βόρειο ημισφαίριο του.

Αυτό οδηγεί τους επιστήμονες στην πιθανότητα παρουσίας πάγου στους κρατήρες που βρίσκονται κοντά στους δύο πόλους και δεν τους βλέπει ποτέ ο Ήλιος. Ενδεχομένως όμως, αυτή η ασυμμετρία να μην είναι μόνιμη αλλά απλά ο εντοπισμός της να συνέπεσε με τη διαδικασία αντιστροφής του μαγνητικού πεδίου στον πλανήτη Ερμή- ένα φαινόμενο που παρατηρείται και στην Γη.

"Είναι σαν να βλέπουμε ένα νέο πλανήτη αφού έχουμε πλέον στην διάθεση μας καινούργια και άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία, τα οποία πρέπει να μελετήσουμε", εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας.

πηγή :  http://www.pyles.tv/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου