Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Διέλευση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο


Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο πρόκειται να γίνει αύριο Τρίτη και μεθαύριο Τετάρτη ορατό από τη Γη, αλλά μόνο με αστρονομικά τηλεσκόπια.

Ο πλανήτης Αφροδίτη θα διέλθει μεταξύ του Ηλίου και του πλανήτη μας, φάση η οποία θα επαναληφθεί ύστερα από έναν ολόκληρο αιώνα, συγκεκριμένα το έτος 2117.

Στη διάρκεια αυτής της σπάνιας διέλευσής της, «η Αφροδίτη μοιάζει με μια σκοτεινή κουκκίδα (. . .) πάνω στην ηλιακή επιφάνεια», είπε στο Ρόιτερς ένας αστρονόμος που συνεργάζεται με το διαστημικό Κέντρο Κανάβεραλ.

Το γεγονός αυτό, είπε ο επιστήμονας, μας κάνει να «αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε άλλος ένας πλανήτης σε τροχιά σε άλλον ένα γαλαξία σε άλλη μια γωνιά του σύμπαντος. Ο Ήλιος μας είναι ένα ακόμα μεγάλο αστέρι», πρόσθεσε ο επιστήμονας και συγγραφέας Μαρκ ’ντερσον.

Το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα αρχίσει να εξελίσσεται από τις 01:09 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας). Θα διαρκέσει επί έξι ώρες και 40 λεπτά.

Θα είναι ορατό από πολλές ηπείρους (Βόρεια Ευρώπη, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Αμερική) και στην Ανταρκτική, στην πληρότητά του, ή εν μέρει, μόνον η παρακολούθηση φαινομένου συνίσταται με να γίνει με τηλεσκόπια που είναι εφοδιασμένα με φίλτρα για την ηλιακή ακτινοβολία.

Χάρη σε αυτά, θα γίνουν πολύτιμες παρατηρήσεις και μελέτες για την ατμόσφαιρα του πλανήτη Αφροδίτη, η οποία είναι 100% πυκνότερη της γήινης και διακρίνεται για τις συχνές όξινες βροχές. Χάρη στη σπάνια διέλευση, θα επαναπροσδιοριστεί καλύτερα η απόσταση του Ηλίου απ τον πλανήτη μας και άλλους στο ηλιακό μας σύστημα, δηλώνουν επιστήμονες στο διαστημικό Κέντρο Κανάβεραλ.

Οι επιστήμονες μελετούν ήδη τις εναλλαγές στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης, προσπαθώντας να αντιληφθούν, πώς ακριβώς συντελούνται οι αλλαγές στη γήινη.

Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι 100 φορές πιο πυκνή από αυτή της Γης, με βασικό συστατικό το διοξείδιο του άνθρακα και σύννεφα θειικού οξέως που συντείνουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και ανεβάζει τη θερμοκρασία της επιφάνειάς της στους 482 βαθμούς Κελσίου.

Εάν ένα ανθρώπινο ον μεταφερόταν σε αυτό το περιβάλλον-κόλαση «πολύ γρήγορα θα ένοιωθε να διαλύεται, ασφυξία, πλήρη αφυδάτωση, να πιάνει φωτιά», εξήγησαν οι ίδιοι επιστήμονες.

Οι αστρονόμοι της. . . πολυθρόνας μπορούν να δουν μιας συλλογή φωτογραφικού υλικού της NASA για το φαινόμενο στον ιστότοπο http://venustransit.nasa.gov/transitofvenus/.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου