Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Κατάφεραν να διαβάσουν τη σκέψη


Με τη βοήθεια ενός εξελιγμένου υπολογιστικού μοντέλου οι ερευνητές κατόρθωσαν να μετατρέψουν σε λέξεις τις σκέψεις των συμμετεχόντων στο πείραμά τους.


Ενα σημαντικό βήμα πιο κοντά στο διάβασμα των σκέψεων βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα, ύστερα από μια πρωτοποριακή έρευνα κατά την οποία οι επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν σε λέξεις τις σκέψεις των συμμετεχόντων!

Συγκεκριμένα μια ομάδα νευροεπιστημόνων του University of California Berkeley κατάφερε με τη βοήθεια ενός εξελιγμένου υπολογιστικού μοντέλου να καταγράψει και να επεξεργαστεί την εγκεφαλική δραστηριότητα στην άνω κροταφική έλικα, που συνδέεται με τον μηχανισμό ακοής 15 ασθενών, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για αφαίρεση κάποιου όγκου ή για να θεραπευθούν από επιληπτικές κρίσεις.

Η άνω κροταφική έλικα δεν αποτελεί απλά μέρος της ακουστικής λειτουργίας, αλλά συμμετέχει και σε ιδιαίτερα εκλεπτυσμένες εγκεφαλικές διεργασίες, που μας δίνουν τη δυνατότητα να μετατρέπουμε σε λέξεις τους ήχους που ακούμε.

Οπως αναφέρεται στη δημοσίευση της έρευνας στην επιθεώρηση Plos Biology, οι ερευνητές κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν συγκεκριμένες ηλεκτρικές ώσεις στην έλικα αυτή του εγκεφάλου και να τις μετατρέψουν σε λέξεις.

Συνολικά οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Κινγκ του University of California Berkeley, τοποθέτησαν 256 ηλεκτρόδια στην ευρύτερη περιοχή της άνω κροταφικής έλικας, αλλά και σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος του εγκεφάλου του κάθε ασθενούς και εν συνεχεία τους έδιναν ακουστικά ερεθίσματα στα οποία περιέχονταν λέξεις. Συγκεκριμένα οι ασθενείς που συμμετείχαν, άκουγαν διάφορους ομιλητές να εκφράζουν λέξεις και προτάσεις.

Μέσα σε αυτό το χάος των ακουστικών ερεθισμάτων και των ηλεκτρικών ώσεων στον εγκέφαλο των ασθενών οι επιστήμονες εντόπισαν, με τη βοήθεια ενός υπολογιστικού μοντέλου, τον ρυθμό που ενεργοποιούνταν διάφορα μέρη του εγκεφάλου ανάλογα με τις διαφορετικές συχνότητες των ηχητικών ερεθισμάτων. Ετσι όταν στους ασθενείς «παρουσιαζόταν» μια σειρά από λέξεις για να επιλέξουν από αυτές, οι ερευνητές κατάφερναν να «μαντέψουν» ποια λέξη είχε επιλέξει ο ασθενής, ενώ παράλληλα κατάφεραν να μετατρέψουν πάλι σε ήχο τις ηλεκτρικές ώσεις που είχαν καταγραφεί.

Η μετατροπή των ώσεων σε λέξεις έγινε με βάση τις προτάσεις του υπολογιστικού μοντέλου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η επιτυχία αυτή μπορεί να είναι σημαντική, όμως ο δρόμος για να μπορέσουν να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν προβλήματα επικοινωνίας και λόγου, όπως όσοι βρίσκονται σε κώμα, είναι ακόμα μακρύς.


«ΤΑΙΝΙΕΣ»

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής πατούν επάνω σε μια έρευνα που έγινε το 2011, κατά την οποία οι συμμετέχοντες κατάφεραν να κουνήσουν έναν κέρσορα πάνω σε μια οθόνη σκεπτόμενοι απλά ήχους φωνηέντων. Η έρευνα αυτή μιας άλλης ομάδας από το University of California Berkeley, με επικεφαλής τον Τζακ Γκάλαντ, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο, έδειξε ότι οι επιστήμονες μπορούσαν να βρουν τις εικόνες που σκέφτονταν οι συμμετέχοντες, δημιουργώντας έτσι «εγκεφαλικές ταινίες».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου