Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Αίγυπτος: Αρχαιολόγος υποστηρίζει πως βρήκε τον τάφο της Νεφερτίτης


Μπροστά σε μία απρόσμενη ανακάλυψη δηλώνει ότι βρέθηκε ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Νίκολας Ριβς. Όπως υποστηρίζει, ερευνώντας τον τάφο του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στην Αίγυπτο, εντόπισε δύο άγνωστες και σφραγισμένες πύλες, εκ των οποίων η μία οδηγεί στον τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Διάσημη για την ομορφιά της, η Νεφερτίτη υπήρξε σύζυγος του φαραώ Ακενατών. Ο ξαφνικός θάνατός της σε νεαρή ηλικία, το 1340 π.Χ., παραμένει άλυτο μυστήριο, ενώ αναπάντητο είναι και το ερώτημα για το πού ετάφη.

Ο Ριβς δήλωσε στη Daily Mail ότι προχώρησε σε απεικονιστικές μεθόδους, υψηλής ανάλυσης, στο εσωτερικό του τάφου του Τουταγχαμών και η σάρωση αποκάλυψε δύο σφραγισμένες πύλες. Η μία, όπως λέει ο Ριβς, οδηγεί σε έναν αποθηκευτικό χώρο, ενώ η δεύτερη οδηγεί σε χώρο που περιέχει «την αδιατάρακτη ταφή του αρχικού 'ιδιοκτήτη' του τάφου, της Νεφερτίτης».

Η θέση του μυστικού τάφου στη δεξιά πλευρά της εισόδου του μνημείου αποτελεί για τον Ριβς άλλη μία απόδειξη ότι ανήκει σε γυναίκα, αφού αυτή η πρακτική ακολουθείτο για τις βασίλισσες παρά για τους βασιλείς.

Επιπλέον, ο Ριβς σημειώνει ότι έτσι εξηγείται το γιατί ο ταφικός θάλαμος με τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών είναι τόσο μικρός και κάθε άλλο παρά σε τάφο βασιλιά παραπέμπει. Όπως λέει ο καθηγητής αρχαιολογίας, ο ταφικός θάλαμος του Τουταγχαμών χτίστηκε αργότερα, ως προσθήκη, στο υπάρχον ταφικό μνημείο που ανήκε στη Νεφερτίτη.

Για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα του Ριβς θα χρειαστούν αρκετός χρόνος και επιπλέον μελέτες. Σε περίπτωση όμως που αποδειχθεί ότι βρέθηκε ο τάφος της Νεφερτίτης, τότε ίσως λυθεί κι ένα οικογενειακό μυστήριο, αφού πολλοί αιγυπτιολόγοι υποστηρίζουν ότι η πανέμορφη βασίλισσα ήταν η μητέρα του Τουταγχαμών.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου