Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Επιστήμονες αναπτύσσουν το πρώτο σύστημα πληκτρολόγησης με τη σκέψη


Ερευνητές του τμήματος Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ ανέπτυξαν μια νέα επαναστατική τεχνολογία που επιτρέπει στο χρήστη να πληκτρολογεί σε πραγματικό χρόνο λέξεις και φράσεις (γράμμα-γράμμα) απλά και μόνο με τη σκέψη του.

Το σύστημα κάνει χρήση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) για την ανάλυση των αιμοδυναμικών αποκρίσεων του εγκεφάλου, οι οποίες προκαλούνται από νοητικές εικόνες που αντιστοιχούν σε κάθε γράμμα του αλφαβήτου και αυτά με τη σειρά τους σε διαφορετικά fMRI σήματα.

Για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα, ο ασθενής κοιτάζει τα γράμματα στην οθόνη σκεπτόμενος κάτι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μετά την επανάληψη της ίδιας διαδικασίας για όλα τα γράμματα του αλφαβήτου, μπορεί να αρχίσει να πληκτρολογεί γράμματα το ένα μετά το άλλο κάνοντας χρήση του εγκεφάλου του.

Η τεχνολογία έχει δοκιμαστεί ήδη σε ασθενείς με μεγάλη επιτυχία. Μελλοντικά μπορεί να εφαρμοστεί για την επικοινωνία ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρά κινητικά προβλήματα αλλά και να ανοίξει νέους ορίζοντες για την τεχνολογία.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου