Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Τι είχε μέσα ο «Χρυσός Δίσκος» του Voyager;


“Θεωρώ ότι ήταν μία καταπληκτική ιδέα από την αρχή,” λέει ο Timothy Ferris που κατασκεύασε έναν δίσκο γραμμοφώνου που περιείχε εικόνες και ήχους της ανθρωπότητας, τον οποίο και έστειλε στο ηλιακό μας σύστημα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, οι αστρονόμοι Carl Sagan και Frank Drake είχαν ήδη μία εξοικείωση με την αποστολή μηνυμάτων στο διάστημα. Είχαν κατασκευάσει δύο χρυσές αναδιωμένες πλάκες αλουμινίου που είχαν προσαρμοσθεί στα διαστημόπλοια Pioneer 10 και Pioneer 11 αντίστοιχα. Η καλλιτέχνης και σύζυγος του Carl Sagan, Linda Salzman Sagan ζωγράφισε ένα σκίτσο ενός γυμνού άνδρα και μίας γυναίκας μαζί με πληροφορίες σχετικά με το χρόνο και την τοποθεσία που βρισκόταν ο πολιτισμός μας.

Ο Χρυσός Δίσκος θα ήταν μία αναβάθμιση σε σύγκριση με τις πλάκες του Pioneer. Θα προσαρμοζόταν στα Voyager 1 και Voyager 2 που εκτοξεύθηκαν το 1977, δύο αντίγραφα ενός δίσκου που θα είχαν τη λειτουργία μίας χρονοκάψουλας και θα μετέφεραν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή στη Γη σε περίπτωση που τις ανακάλυπταν εξωγήινοι.

Η ιδέα άρεσε στη NASA και την ενέκρινε. Μετά από αυτό υπήρξε ένας προβληματισμός για το περιεχόμενο του δίσκου. Ποια είναι τα αξιομνημόνευτα επιτεύγματα της ανθρωπότητας; Η διαλογή των περιεχομένων ήταν ένα δύσκολο έργο που έπεσε στους ώμους των Sagan, Drake, Ann Druyan, του καλλιτέχνη Jon Lomberg και του Ferris ενός καταξιωμένου επιστήμονα συγγραφέα και φίλου του Sagan.

Το στοιχημα ήταν να να μαντέψει κάποιος τι θα ήθελαν να μάθουν οι εξωγήινοι για το είδος μας και πώς θα ερμήνευαν τις επιλογές μας. Σε πολλές περιπτώσεις μέλη της ομάδας προσπάθησαν να σκεφθούν σαν έναν εξωγήινο στην προσπάθειά τους να αποφασίσουν τι φωτογραφίες θα συμπεριελάμβαναν και ποιες θα απέρριπταν μπροστα στο ενδεχόμενο να δημιουργήσουν σύγχιση.

Αν και εικόνες πολέμου αποτελούσαν μία πραγματικότητα για την ανθρωπότητα η αποστολή αναλόγων εικόνων ενδεχομένως να έστελναν το λάθος μήνυμα. Η ομάδα επίσης απέφυγε να συμπεριλάβει εικόνες που αφορούσαν πολιτική και θρησκεία στην προσπάθειά της να είναι όσο πιο ανοικτή γίνεται στο μήνυμα.

Τελικά ο “Χρυσός Δίσκος” εμπεριείχε 115 αναλογικές κωδικοποιημένες φωτογραφίες, χαιρετισμούς σε 55 γλώσσες, ένα δωδεκάλεπτο ηχητικό μοντάζ ήχων απο τη Γη και ενενήντα λεπτά μουσικής.

Τι είχε μέσα ο Χρυσός Δίσκος του Voyager

Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε μία επιλογή από τα αντικείμενα-θέματα που συμπεριελήφθησαν στον δίσκο που εκτοξεύθηκε στο διάστημα:

Σκίτσο ενός Άνδρα και μίας Εγκύου Γυναίκας.

Δομή του Ανθρωπίνου DNA, έχοντας το φόβο ότι αποκαλύπτουν γενετικό υλικό στους εξωγήινους που μπορεί ήδη να ήταν γνωστό. Παρόλο αυτά, οι ειδικοί κατέγραψαν και έβαλαν στον δίσκο μία σειρά από εικόνες της πολύπλοκης γενετικής δομής των ανθρώπων.

Εικόνες που δήλωναν το πώς τρώμε τροφή, πώς γλύφουμε και πώς πίνουμε υγρά. Για παράδειγμα για να δείξουν τη λειτουργία του σώματος δημιούργησαν μία περίεργη εικόνα μίας γυναίκας που γλύφει ένα παγωτό, έναν άνδρα που δαγκώνει ένα σαντουιτσ και έναν ανδρα να πίνει νερό από μία τρεχούμενη κανάτα. (δες εικόνα)

Εικόνες με Ολυμπιακούς Sprinter, όπου απεικονίζονται πολλά έθνη ανθρώπων, το μυικό σύστημα ενός ανθρωπίνου ποδιού μαζί με στιγμιότυπα ανταγωνισμού, αλλά και ψυχαγωγίας.

Το Taj Mahal όπου επιλέχθηκε σαν ένα παράδειγμα μνημειώδους αρχιτεκτονικής, “νικώντας” τις πυραμίδες των Μαγια. Μαζί με αυτό συμπεριελήφθηκαν και φωτογραφίες από καλύβες, σπιτια και πόλεις που δίνουν μία γενική ιδέα για την αρχιτεκτονική πάνω στη Γη.

Τα τρία τέταρτα του δίσκου κατέλαβαν κομμάτια μουσικής και οι εικονιστικές τέχνες είχαν δευτερεύουσα θέση.

Μία σελίδα από ένα βιβλίο ώστε να δώσουν στους εξωγήινους μία ιδέα για το σύστημα γραφής των ανθρώπων. Ομως το να επιλέξουν ποιο ακριβώς θα ήταν το βιβλίο αυτό ήταν μεγάλο θέμα. Τελικά η σελίδα που τα “κατάφερε” να ταξιδεψει στο διάστημα ήταν μία σελίδα από το έργο του Νεύτωνα System of the World, όπου περιγράφεται για πρώτη φορά η τροχιά που διαγράφει ένα αντικείμενο.

Ένας χαιρετιμός από τον Nick Sagan, τον εξάχρονο γιο του Carl και της Linda Salzman Sagan που έλεγε στα αγγλικά : “Χαιρετισμούς από τα παιδιά της Γης.”

Ηχητικό μίας φάλαινας που τραγουδάει με το σκεπτικό ότι το τραγούδι αυτό μπορεί να ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους εξωγήινους.

Ο ήχος από ένα φιλί όπου ήταν και το πιο δύσκολο να ηχογραφηθεί. Τελικά αυτό που ηχογραφήθηκε είναι ο ήχος από ένα φιλί που εδωσε κάποιος στο μπράτσο του και στο τελος άλλο ένα φιλί που δωθηκε σε ένα μάγουλο.

Κάποιος είχε την ιδέα να καταγράψει τα εγκεφαλικά κύματα ενός ανθρώπου, έτσι ώστε οι εξωγήινοι στο μέλλον έχοντας τεχνολογία να μπορούν να αποκωδικοποιήσουν τις σκέψεις κάποιου. Το αρχείο αυτό είχε διάρκεια ενός λεπτού και ακούγεται σαν μία σειρά από πυροτεχνήματα που σκάνε.

Ένα κομμάτι πολυφωνικής μουσικής του “Tchakrulo” ενός αφηγηματικού τραγουδιού που αφορά τη διαμαρτυρία ενός χωρικού στον γαιοκτήμονα.

Το μουσικό κομμάτι-επιτυχία του Chuck Berry, “Johnny B. Goode”. Καποιοι είχαν αντιρρήσεις λέγοντας ότι η ροκ μουσική ήταν για ανήλικους και ο Carl Sagan απάντησε ότι υπάρχουν πολλοί έφηβοι στον πλανήτη.

Από τότε που δημιουργήθηκε ο «Χρυσός Δίσκος» έχουν περάσει περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες και η ομάδα δεν εχει μετανιώσει για τις επιλογές της. Συμφωνα με τον Ferris η NASA του πρότεινε να δημιουργήσει άλλον έναν δίσκο, αλλά απέρριψε την πρόταση. “Θεωρώ ότι κάναμε μία καλή δουλειά μία φορά και είναι καλύτερο να δοκιμάσει και κάποιος άλλος.”

Έτσι λοιπόν τι θα βάζετε εσείς σε έναν δίσκο που θα στέλνατε στο διάστημα για να αντιπροσωπεύσει την ανθρωπότητα σήμερα;


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου