Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Οι Έλληνες Πάπες του Βατικανού


Ποιοι είναι οι 15 Πάπες της ιστορίας που είχαν ελληνική καταγωγή

Η "μάχη" της διαδοχής του Πάπα Βενέδικτου συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί.

Ανάμεσα στους υποψήφιους είναι και ο Βραζιλιάνος Σέρερ, ο Κολομβιανός Σαλαζάρ Γκόμες και ο Τέρκσον από την Γκάνα που συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες εκλογής. Αν εκλεγεί κάποιος από τους παραπάνω, θα έχουμε Πάπα εκτός Ευρώπης.

Με μια σύντομη αναδρομή στην παπική ιστορία πάντως, μπορεί κανείς να εντοπίσει 15 Ποντίφικες ελληνικής καταγωγής.

Όλοι τους διετέλεσαν διάδοχοι του Αποστόλου Πέτρου πριν από το οριστικό Σχίσμα των δύο Εκκλησιών το 1054. Επίσκοποι Ρώμης, δηλαδή Πάπες, διετέλεσαν οι Έλληνες:



Ανακλητός (76-88), Άγιος

Ευάρεστος ο Ιεροσολυμίτης (97-105), Ιερομάρτυρας

Τελέσφορος ο Ταραντίνος (125-136), Ιερομάρτυρας

Υγίνος ο Αθηναίος (136-140), Ιερομάρτυρας

Ελευθέριος (175-189), Ιερομάρτυρας

Αντέρως (235-236), Ιερομάρτυρας - Έγινε Πάπας μόλις για ένα μήνα και δέκα μέρες

Σίξτος Β' ο Φιλόσοφος (257-258), Ιερομάρτυρας - Ως επίσκοπος Ρώμης, ο Σίξτος μερίμνησε για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των αφρικανικών και των ανατολικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, οι οποίες είχαν διαταραχθεί από τον προκάτοχό του με αφορμή το ζήτημα του αιρετικού βαπτίσματος. Κατά τους διωγμούς του Βαλεριανού, όταν απαγορεύτηκαν οι ταφικές τιμές και δημεύτηκαν τα κοιμητήρια, μετέφερε τα λείψανα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην κατακόμβη του Αγίου Σεβαστιανού.

Ευσέβιος (309-310), Άγιος

Ζώσιμος ο Καππαδόκης (417-418), Άγιος

Θεόδωρος ο Ιεροσολυμύτης (642-649) (Ως πάπας, ο Θεόδωρος, αναθεμάτισε τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Παύλο Β΄ συντάσσοντας τον "Τύπον", με μελάνι στο οποίο είχε στάξει Αγία κοινωνία, επειδή ο τελευταίος επεχείρησε να έρθει σε συνδιαλλαγή με τους μονοφυσίτες. Η πράξη αυτή θεωρείται ότι ήταν η αρχή της διαμάχης των δύο εκκλησιών, Ρώμης και Κωνσταντινούπολης).

Αγάθων (678-681), Άγιος - Ορισμένοι ακόλουθοι του Καθολικού Παραδοσιακού Κινήματος ισχυρίζονται ότι ήταν ο πρώτος Πάπας που έδωσε κατά την ενθρόνισή του τον παπικό όρκο, όπως τον αποκαλούν.

Ιωάννης ΣΤ' (701-705)

Ιωάννης Ζ' ο Καλαβρός (705-707)

Ζαχαρίας ο Καλαβρός (741-752), Άγιος

Ο Αντίοχος ο οποίος μαρτύρησε στη Ρώμη επί Δομιτιανού, ήταν υιός Αθηναίου φιλοσόφου, και υπήρξε  επίσκοπος Ρώμης ως Ανακλητός.

Το ίδιο ισχύει και για τον Σίξτο Β' ενώ ο Υγίνος, ο οποίος κατά τη μετάβαση του στη Ρώμη εξελέγη επίσκοπος της πόλης, υπήρξε χριστιανός φιλόσοφος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αντώνιο Μάρκο, ο Νικηφόρος Θεοτόκης θεωρεί Έλληνα και τον Πάπα αγ. Κλήμη Α'.

Ο ίδιος αναφέρει, ότι πιθανολογείται πως ελληνικής καταγωγής ήταν και ο Πάπας Διονύσιος Α' (259-268).


Σημειώνεται ότι η μία από τις τρεις επίσημες γλώσσες της Καθολικής Εκκλησίας είναι τα ελληνικά, οι άλλες δύο είναι τα λατινικά και τα αραμαϊκά. Περισσότεροι Πάπες στην ιστορία κατά εθνικότητα είναι πάντως οι Ιταλοί (136).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου