Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Οι μυστικές στοές της Αγίας Σοφίας και το δισκοπότηρο


Στα άδυτα της Αγιά Σοφιάς! Στους θρύλους και τα μυστήρια του μεγαλοπρεπούς ναού που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη προσπάθησε να δώσει απαντήσεις ο σκηνοθέτης Γκοκσέλ Γκιουλενσού, ο οποίος επί δεκαπέντε χρόνια πραγματοποιούσε έρευνες στις σκοτεινές υπόγειες σήραγγες του χριστιανικού μνημείου.

Ο Τούρκος σκηνοθέτης κατάφερε να γυρίσει το πρώτο εξερευνητικό ντοκιμαντέρ της Τουρκίας, με τίτλο «Στα βάθη της Αγίας Σοφίας», το οποίο θα προβληθεί το 2014. Η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» δημοσιεύει είκοσι τρεις φωτογραφίες από το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, σε ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Στο φως τα μυστηριώδη βάθη της Αγίας Σοφίας».

Εντυπωσιακό μάλιστα είναι το γεγονός πως στα τουρκικά αναφέρεται ως «Ayasofya». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ομάδα γύρισε το ντοκιμαντέρ σε κρυπτοδωμάτια, δεξαμενές, ταφικούς θαλάμους και πηγάδια γεμάτα νερό, ενώ με αυτό τον τρόπο ανακαλύφθηκε και το μυστήριο των στενών σηράγγων σε ένα από τα παλαιότερα κτίσματα του κόσμου.

«Τεχνικά αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες. Δεν ξέραμε τι θα συναντήσουμε. Μπήκαμε για διερεύνηση σε περιοχές για πρώτη φορά» τονίζουν μέλη της ομάδας, τα οποία εξηγούν ότι σε διάφορους μύθους υπήρξαν απαντήσεις, προέκυψαν όμως και ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν.

Σύμφωνα με τον Γκιουλενσού, η επικοινωνία των στοών της Αγίας Σοφίας με τον Βόσπορο και τα Πριγκιποννήσια αποδείχτηκε θρύλος, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη σελίδα πρέπει να τη σκίσουμε. Φτάσαμε μέχρι το σημείο μηδέν και είδαμε ότι δεν οδηγούν πουθενά». Η ομάδα του Γκιουλενσού διέσχισε 238 μέτρα σε υπόγειες στοές, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν πλημμυρισμένες, και ανακάλυψε τουλάχιστον είκοσι διακλαδώσεις, τις οποίες ωστόσο δεν κατάφερε να εξερευνήσει.

Μάλιστα, μία από τις εισόδους στο δίκτυο των στοών βρισκόταν κάτω από μια σφραγισμένη μαρμάρινη πλάκα, δίπλα από τη μαρμάρινη κρήνη στο εσωτερικό του ναού. Το χτίσιμο της Αγίας Σοφίας άρχισε το 532 και ολοκληρώθηκε το 537 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Αρχιτέκτονες ήταν ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος. Στην επίβλεψή τους είχαν εκατό μηχανικούς και αρχιτέκτονες, οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν εκατό εργάτες έκαστος.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου