Ένας μακρινός κόσμος λουσμένος στο φως του μακρινού Ήλιου, η Αφροδίτη μόλις που διακρίνεται σε εικόνες που μετέδωσε η αποστολή Cassini από το σύστημα του Κρόνου.
Η πρώτη εικόνα (επάνω) ελήφθη τον Νοέμβριο, όταν το Cassini βρισκόταν στη σκιά του Κρόνου και κοιτούσε προς την κατεύθυνση του Ήλιου. Από τη θέση αυτή τα όργανα του Cassini μπορούν να συλλέξουν δεδομένα για την ατμόσφαιρα, όπως διακρίνεται στον ορίζοντα του πλανήτη, τα οποία δεν θα διακρίνονταν στην πλευρά που έχει μέρα.
Από αυτή τη θέση, η Αφροδίτη διακρίνεται ως μικρή αλλά κάτασπρη κουκκίδα μέσα στους δακτυλίους του Κρόνου.
Η δεύτερη εικόνα (ένθετη)μεταδόθηκε τον Ιανουάριο και δείχνει την Αφροδίτη ακριβώς πάνω από τον ορίζοντα του Κρόνου, χαμένη ανάμεσα στα σωματίδια του εξώτερου δακτύλιου G.
H Αφροδίτη, ο δεύτερος πιο κοντινός στον Ήλιο πλανήτη, είναι ίσως ο πιο αφιλόξενος κόσμος του Ηλιακού Συστήματος: η θερμοκρασία στην επιφάνειά της υπερβαίνει τους 450 βαθμούς Κελσίου, αρκετή για να λιώσει μολύβι, ενώ η ατμοσφαιρική πίεση είναι 100 φορές υψηλότερη από ό,τι στη Γη.
Τα πυκνά σύννεφα θειικού οξέος κάνουν τον πλανήτη ιδιαίτερα λαμπερό, λόγω της υψηλής ανακλαστικότητάς τους, λούζουν όμως την επιφάνεια με μια θανάσιμη βροχή από βιτριόλι.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου