Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

To Voyager-1 εγκατέλειψε το ηλιακό σύστημα

Η NASA εδωσε στη δημοσιότητα μια καλλιτεχνική απεικόνιση της εξόδου του Voyager-1 από το ηλιακό μας σύστημα


Ιστορία έγραψε το Voyager-1 το οποίο σύμφωνα με ανακοίνωση ερευνητών στις ΗΠΑ βρίσκεται πλέον έξω από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος.


To ατέλειωτο ταξίδι
Το Voyager-1 εκτοξεύτηκε το 1977 και αποστολή του ήταν να μελετήσει τους πιο μακρινούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος αλλά μαζί με το δίδυμο σκάφος Voyager-2 που εκτοξεύτηκε με διαφορά λίγων εβδομάδων συνέχισαν το ταξίδι τους. Προς έκπληξη των επιστημόνων τα δύο σκάφη εξακολούθησαν να λειτουργούν κανονικά και να αποστέλλουν δεδομένα από τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος. Επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού με άρθρο τους που θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters» υποστηρίζουν ότι το Voyager-1 έκανε το ιστορικό πέρασμα από το ηλιακό μας σύστημα στο διαστρικό κενό.

Το Voyager-1 είναι το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα που καταφέρνει να ταξιδέψει τόσο μακριά. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε απόσταση περίπου 18 δισ. χλμ από τη Γη ενώ το Voyager-2 το ακολουθεί σε απόσταση περίπου 3 δισ. χλμ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η NASA δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα το γεγονός. Ακόμη και να μην έχουν δίκιο οι ερευνητές είναι θέμα λίγων ημερών ή εβδομάδων για να φύγει το Voyager-1 από το ηλιακό μας σύστημα. Οι επιστήμονες πάντως περιμένουν με αγωνία να λάβουν δεδομένα από το ερευνητικό σκάφος όταν αυτό βρεθεί στο διαστρικό κενό τα οποία όπως είναι ευνόητο μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά χρήσιμα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου