Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Βάση στη Σελήνη οραματίζονται από κοινού ΗΠΑ, Ευρώπη, Ρωσία

Οι διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρώπης έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για την δημιουργία της πρώτης βάσης στη Σελήνη ή, εναλλακτικά, του πρώτου διαστημικού σταθμού που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας Roscosmos, χωρίς όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα για το φιλόδοξο σχέδιο.


«Δεν θέλουμε απλώς να πατήσει ο άνθρωπος στη Σελήνη» δήλωσε ο Βλάντιμιρ Ποπόφκιν στον ραδιοφωνικό σταθμό Vesti FM.

«Σήμερα γνωρίζουμε πλέον αρκετά πράγματα για το φεγγάρι. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει νερό στις πολικές περιοχές. Συζητούμε τώρα το πώς θα ξεκινήσουμε την εξερεύνηση σε συνεργασία με τη NASA και την ESA [την ευρωπαϊκή υπηρεσία διαστήματος» είπε, όπως αναμεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti.

Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο επιλογές: «είτε να δημιουργήσουμε βάση στη Σελήνη ή να εκτοξεύσουμε έναν διαστημικό σταθμό που θα τεθεί σε τροχιά γύρω της».

Οι δηλώσεις του Ποπόφκιν έρχονται πάντως σε μια άσχημη στιγμή για τη Roscosmos, έπειτα από μια σειρά από παταγώδεις αποτυχίες στις εκτοξεύσεις των πυραύλων της -την απώλεια πέντε δορυφόρων, ενός μη επανδρωμένου μεταγωγικού, αλλά και την συντριβή της αποστολής Fobos-Grunt, η οποία επρόκειτο να φέρει στη Γη δείγματα από τον Φόβο, ένα από τα δύο μικρά φεγγάρια του Άρη.

Στις ΗΠΑ, εξάλλου, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα έχει ακυρώσει τα σχέδια για επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη την ερχόμενη δεκαετία, όπως οραματιζόταν ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους. Επόμενος στόχος για τις επανδρωμένες αποστολές των ΗΠΑ θα είναι πιθανότατα η Ζώνη των Αστεροειδών ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.

Η αρμόδια επιτροπή της κυβέρνησης Ομπάμα έκρινε ότι η επανέναρξη των επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη δεν θα είχε πολλά να προσφέρει στη διαστημική εξερεύνηση.

Τα σχέδια ΗΠΑ, Ευρώπης και Ρωσία για τη δημιουργία μόνιμης βάσης, για τα οποία δεν έχει τεθεί χρονικός στόχος, αποτελούν μέρος του Παγκόσμιου Οδικού Χάρτη Εξερεύνησης, ενός διεθνούς σχεδίου για την εξερεύνηση του Διαστήματος.

Απώτερος στόχος του οδικού χάρτη είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, η οποία δεν αναμένεται να αναχωρήσει πριν από τη δεκαετία του 2040.

Οι τελευταίοι άνθρωποι που πάτησαν στη Σελήνη ήταν ο Γιουτζίν Κέρναν και ο Χάρισον Σμιτ της αποστολής Apollo 17 το 1972. Έμειναν στο φεγγάρι για λίγο περισσότερο από τρεις ημέρες.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου