Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Νέο ηλιακό σύστημα σαν το δικό μας


Αστρονόμοι στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ένα πλανητικό σύστημα σε απόσταση 130 ετών φωτός, στον αστερισμό του Κύκνου. Γύρω από το άστρο ΚΟΙ-961 έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής τρεις πλανήτες, οι δύο με μέγεθος παρόμοιο με εκείνο της Γης και ένας «αντίγραφο» του Άρη. Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού εκτός των άλλων δείχνει ότι ηλιακά συστήματα σαν το δικό μας είναι περισσότερο κοινά στο Σύμπαν από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.





Το νέο σύστημα

Την ανακάλυψη του νέου πλανητικού συστήματος έκαναν επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler και το Παρατηρητήριο Keck στη Χαβάh. Το άστρο του συστήματος, που ονομάστηκε KOI-961, είναι ένας κόκκινος νάνος με μάζα έξι φορές μικρότερη από αυτή του Ήλιου. Το KOI-961 είναι λιγότερο ζεστό από τον Ήλιο και το φως που εκπέμπει έχει ερυθρή και όχι κίτρινη απόχρωση όπως του δικού μας άστρου.

Γύρω από το άστρο εντοπίστηκαν να κινούνται τρεις πλανήτες. Ο ΚΟΙ-961.01 έχει μέγεθος 27% μικρότερο από αυτό της Γης και ο ΚΟΙ-961.02 έχει μέγεθος 22% μικρότερο από αυτό του πλανήτη μας. Ο τρίτος πλανήτης, ο ΚΟΙ-961.03, παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού έχει μέγεθος σχεδόν ίσο με αυτό του Άρη. Ο ΚΟΙ-961.03 είναι μόλις 8% μεγαλύτερος από τον Άρη και είναι ο μικρότερος σε μέγεθος πλανήτης που εντοπίζεται μακριά από το ηλιακό μας σύστημα. Οι πρώτες εκτιμήσεις των ερευνητών είναι ότι και οι τρεις πλανήτες κινούνται πολύ κοντά στο άστρο τους με αποτέλεσμα οι συνθήκες που επικρατούν εκεί (υψηλή θερμοκρασία κ.α.) να είναι απαγορευτικές για την παρουσία ζωής.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου