Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Οι «γήινοι αμμόλοφοι» του Τιτάνα


Η μελέτη των εικόνων που έστειλε από τον Τιτάνα το διαστημικό σκάφος Cassini δείχνει ότι ο δορυφόρος του Κρόνου διαθέτει κάποιες περιοχές που μοιάζουν με τις ερήμους στη Γη.  Υπάρχουν μάλιστα σε αυτές κάποιοι σχηματισμοί που μοιάζουν με τους αμμόλοφους των ερήμων.



Οι έρημοι του Τιτάνα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που μελετούν τον Τιτάνα οι περιοχές που μοιάζουν με τις ερήμους της Γης καλύπτουν έκταση ανάλογη με εκείνη των ΗΠΑ. Όπως αναφέρουν οι σχηματισμοί δεν αποτελούνται φυσικά από άμμο αλλά από παγωμένους υδρογονάνθρακες. Το ύψος τους είναι περίπου 100 μέτρα και η διάμετρος τους κοντά στα δύο χλμ. Η μελέτη αυτών των σχηματισμών θα φωτίσει τις μυστηριώδεις καιρικές συνθήκες του δορυφόρου και θα προσφέρει νέα στοιχεία για την κλιματική και γεωλογική του ιστορία.

Η μελέτη του Τιτάνα και η ανακάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων για αυτόν θεωρείται εξαιρετικά σημαντική επειδή οι ειδικοί θεωρούν ότι ο δορυφόρος βρίσκεται σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της Γης στη βρεφική της ηλικία. Μέσω αυτής θα μπορέσουμε να μάθουμε πολλά για το παρελθόν του πλανήτη μας αλλά και να προβλέψουμε το μέλλον του Τιτάνα.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου