Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Μεξικό: Βρέθηκαν λείψανα θυμάτων ανθρωποθυσιών 1.500 ετών


Τα λείψανα τριάντα ανδρών, γυναικών και παιδιών, καθώς και χιλιάδες αντικείμενα που χρονολογούνται πριν από 1.500 χρόνια ανακαλύφθηκαν στην Τεοτιχουακάν στο κεντρικό Μεξικό, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (Inah) της χώρας.


Τα λείψανα, 33.000 αντικείμενα και πολλά κομμάτια χρησιμοποιημένων κεραμικών σκευών που χρησιμοποιούνταν για τις θυσίες ανακαλύφθηκαν περίπου δύο χιλιόμετρα από την φημισμένη ακρόπολη της Τεοτιχουακάν, όπου οι ανασκαφές συνεχίζονται από το 1973, διευκρίνισε το ινστιτούτο και πρόσθεσε πως τα ευρήματα χρονολογούνται από την περίοδο 225-550 μ.Χ. Ανάμεσα στα λείψανα και αυτά πέντε παιδιών και ενός βρέφους.


Οι ανθρωποθυσίες ήταν πολύ συνηθισμένες στην Τεοτιχουακάν και πραγματοποιούνταν στη διάρκεια τελετών που συνδέονταν με την ανέγερση ή την επέκταση ιερών κτιρίων.


Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης και μια τοιχογραφία χαρακτηριστική του πολιτισμού της Τεοτιχουακάν, μιας πόλης που έχει έκταση 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά μόνο το 5% της περιοχής έχει έρθει στην επιφάνεια, αν και οι ανασκαφές έχουν αρχίσει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Διάσημη για τις επιβλητικές Πυραμίδες του Ήλιου και της Σελήνης, αλλά και για το Ναό του Φτερωτού Ερπετού, η Τεοτιχουακάν απέχει περίπου πενήντα χιλιόμετρα από την Πόλη του Μεξικού. Ιδρύθηκε περίπου το 100 π.Χ. και πριν την πτώση της τον 6ο ή τον 7ο αιώνα είχε 200.000 κατοίκους. Στο απόγειό της ήταν μια από τις πέντε μεγαλύτερες πόλεις του κόσμο. Η πτώση της Τεοτιχουακάν παραμένει ανεξήγητη.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου