Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Τι πραγματικά ξέρουμε για την 1η Ιανουαρίου;


Κάθε χρόνο στις 31 Δεκεμβρίου λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, προετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε τον καινούριο χρόνο. Ανοίγουμε βρύσες να τρέχουν, έχουμε ένα χρυσό αντικείμενο εύκαιρο, φοράμε τα παπούτσια μας για να είμαστε έτοιμοι για το "ποδαρικό!" Όμως η πρώτη Ιανουαρίου δεν σηματοδοτούσε από πάντα την αρχή του νέου έτους. Το cosmo.gr σας παρουσιάζει μερικά στοιχεία για την καθιέρωσή της!

Το ημερολόγιο που ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος του σύγχρονου κόσμου είναι το γρηγοριανό. Στο συγκεκριμένο ημερολόγιο η 1η Ιανουαρίου είναι η πρώτη ημέρα του χρόνου, όπως και στο ημερολόγιο των αρχαίων Ρωμαίων, το Ιουλιανό.

Οι παλαιοημερολογίτες θεωρούν πως στις 14 Ιανουαρίου αρχίζει το νέο έτος, η οποία στο Ιουλιανό ημερολόγιο είναι η πρώτη Ιανουαρίου.

Οι Ρωμαίοι αφιέρωναν την ημέρα αυτή στον Ιανό, τον θεό της πύλης και της έναρξης. Είχε δε, δύο όψεις, η μία κοιτούσε μπροστά και η άλλη πίσω, μια αλληγορική κίνηση για το μέλλον και το παρελθόν.

Ο μήνας Ιανουάριος πήρε το όνομά του από τον θεό αυτό.

Οι περισσότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης, υιοθέτησαν επίσημα την πρώτη Ιανουαρίου σαν την πρώτη ημέρα του χρόνου, λίγο πριν να υιοθετήσουν το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Στην Αγγλία, πριν να καθιερωθεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο το 1752, η πρώτη ημέρα του χρόνου ήταν η 25η Μαρτίου.





Η έναρξη του νέου έτους σε άλλα ημερολόγια

Η πρώτη ημέρα του χρόνου είναι ιδιαίτερα σημαντική και σε πολιτισμούς που δεν χρησιμοποιούν το γρηγοριανό ημερολόγιο.

Στην Κίνα, η πρώτη ημέρα του χρόνου δεν είναι σταθερή και συνήθως κυμαίνεται ανάμεσα στο διάστημα μεταξύ την 20η Ιανουαρίου και την 20η Φεβρουαρίου.

Η ινδουιστική πρωτοχρονιά "πέφτει" στις 13 ή στις 14 Απριλίου.

Στο Ιράν, η πρώτη ημέρα του χρόνου είναι η 21η Μαρτίου.

Στην Αιθιοπία, η πρωτοχρονιά γιορτάζεται στις 11 Σεπτεμβρίου ή στις 12.

Κατά τη διάρκεια των ρεπουμπλικανικών χρόνων και των αυτοκρατορικών χρόνων της αρχαίας ρωμαϊκής εποχής, το νέο έτος ξεκινούσε την ημέρα που οι ύπατοι αναλάμβαναν τα καθήκοντά τους, πιθανόν την 1η Μαΐου πριν από το 222 π.Χ. και στις 15 Μαρτίου από το 222 π.Χ. μέχρι το 154 π.Χ.

Το 153 π.Χ. ως πρώτη ημέρα του χρόνου, ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου.

Το 45 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας καθιέρωσε το Ιουλιανό ημερολόγιο, σύμφωνα με το οποίο η 1η Ιανουαρίου εξακολουθούσε να είναι η πρώτη ημέρα του χρόνου.


Οι χρονολογίες που καθιερώθηκε η 1η Ιανουαρίου (με το Γρηγοριανό ημερολόγιο) ανά τον κόσμο

Ενετικό κράτος 1522
Σουηδία 1529
Αγία ρωμαϊκή αυτοκρατορία της Γερμανίας 1544
Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία 1556
Πρωσία, Δανία, Νορβηγία 1559
Γαλλία 1564
Κάτω Χώρες 1576
Σκωτία 1600
Ρωσία 1700
Βρετανία, Ιρλανδία και βρετανική αυτοκρατορία (εκτός Σκωτίας) 1752
Ελλάδα 1923
Ταιλάνδη 1941





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου