Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Ε-skin: Ηλεκτρονικό δέρμα που "αισθάνεται"!


Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια μεμβράνη η οποία καταγράφεται ως η πρώτη μορφή ηλεκτρονικού δέρματος (e-skin) το οποίο αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και αποκρίνεται στο άγγιγμα και στην πίεση.

Τη μεμβράνη ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και είναι πιο λεπτή από ένα φύλλο χαρτιού. Είναι επίσης εύκαμπτη και ενσωματώνει φωτοδιόδους τύπου LED. Σε κάθε επαφή, τα LED φωτίζονται ανάλογα με το επίπεδο της πίεσης - όσο αυξάνεται η πίεση τόσο πιο έντονο είναι το φως που εκπέμπουν. Η μεμβράνη μπορεί να βρει εφαρμογή σε ηλεκτρονικές συσκευές καθημερινής χρήσης (π.χ κινητά τηλέφωνα), σε συστήματα όπως ο πίνακας οργάνων των αυτοκινήτων ή σε ιατρικά μηχανήματα.

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ρομπότ επιτρέποντάς τους να αποκτήσουν (σε κάποιο ποσοστό) αισθήσεις ώστε να είναι για παράδειγμα σε θέση να αντιλαμβάνονται μεταβολές στο περιβάλλον τους αφού εκτός από την πίεση η μεμβράνη αντιδρά και στη θερμοκρασία.

Το e-skin θα μπορούσε επίσης να τοποθετηθεί σε άτομα με προσθετικά μέλη για ανακτήσουν σε κάποιο επίπεδο την αίσθηση της αφής. Οι ερευνητές έχουν κάνει σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Materials».



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου