Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Χάπι θα προσφέρει τις ιδιότητες της άσκησης


Τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης χωρίς να χρειάζεται να κινούνται ίσως έχουν μια μέρα τα άτομα που για διάφορους λόγους υγείας δεν είναι σε θέση να γυμναστούν.

Επιστήμονες του Scripps Research Institute στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια ουσία που ενισχύει τον μεταβολισμό και βοηθά τον οργανισμό να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια χωρίς να αθλείται, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει στη δημιουργία ενός χαπιού που θα προσφέρει στον οργανισμό τα οφέλη της γυμναστικής, χωρίς γυμναστική.

Η ουσία δοκιμάστηκε σε ποντίκια, στα οποία χορηγήθηκε με ένεση, και οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι επηρεάζει τα επίπεδα της πρωτεΐνης REV-ERB στο μυικό σύστημα, η οποία εκτός από τα παραπάνω βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης και επιπλέον επηρεάζει τη διάρκεια του ύπνου.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, τα ποντίκια με τη βοήθεια της νέας ουσίας άρχισαν επίσης να χρησιμοποιούν περισσότερο οξυγόνο και να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια κατά 5%, χωρίς να έχουν αυξήσει καθόλου τη σωματική τους δραστηριότητα.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, όλα αυτά συμβαίνουν επειδή από τη στιγμή που η ουσία εισάγεται στον οργανισμό, τα κύτταρα των μυών παράγουν περισσότερη ποσότητα της πρωτεΐνης REV-ERB, άρα και περισσότερα νέα μιτοχόνδρια.

«Ένα χάπι που θα επιτρέπει στους ανθρώπους – και κυρίως σε εκείνους που δεν μπορούν να γυμναστούν – να απολαμβάνουν τα οφέλη της άσκησης, δεν είναι απίθανο να υπάρχει στο μέλλον», είπε ο βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης, Thomas Burris.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Medicine.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου