Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Κοιτάξτε ψηλά και χαμογελάστε! Η NASA φωτογραφίζει τη Γη!


Απόψε στις 23.00 (ώρα Ελλάδος) η Γη έχει φωτογράφηση... Κοιτάξτε ψηλά και χαμογελάστε! 23 χρόνια μετά η ΝΑΣΑ θα τραβήξει την ίδια σκηνή από το μακρινό Κρόνο.

"Το μόνο σπίτι που έχουμε γνωρίσει ποτέ είναι η Γη, η Μπλε Χλωμή Κουκίδα" Καρλ Σαγκάν

«Η γη είναι μια πολύ μικρή σκηνή σε μια γιγαντιαία κοσμική αρένα. Οι φλυαρίες μας, η "νομιζόμενη" αυτό-σημασία μας, η ψευδαίσθηση ότι κατέχουμε προνομιακή θέση στο σύμπαν, όλα τίθενται υπό αμφισβήτηση από αυτόν τον κόκκο θαμπού φωτός….. Η μπλε χλωμή κουκίδα, όμως, είναι το μόνο σπίτι που έχουμε γνωρίσει ποτέ».

Αυτά είναι τα λόγια που είχε πει ο Καρλ Σαγκάν ο διάσημος Αμερικανός αστρονόμος, αστροφυσικός που ήταν ο πρώτος που με τον εκλαϊκευμένο λόγο του, προσπάθησε να φέρει την ανθρωπότητα κοντά στο σύμπαν.





Ήταν επίσης ο πρώτος που σκέφτηκε να τραβήξει, το 1990, μια φωτογραφία της Γης, από το τελευταίο σημείο από όπου είναι ορατή μέσα σε αυτό το αχανές περιβάλλον από το οποίο περιβάλλεται, δηλαδή από τον Κρόνο.

Η Γη και ο Κρόνος έχουν απόσταση μεταξύ τους 1,5 δις χιλιόμετρα. Ακόμα πιο μακριά βρίσκεται ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας, αλλά από εκεί είναι αδύνατο να τραβηχτεί φωτογραφία, όχι μόνο της χιλιομετρικής απόστασης, αλλά και επειδή η Γη από εκεί δεν φαίνεται καν!

Μόλις ο Καρλ Σαγκάν είδε τη φωτογραφία ονόμασε τη Γη η «Χλωμή Μπλε Κουκκίδα».

Η «Χλωμή Μπλε Κουκίδα» λοιπόν τραβήχτηκε από το Voyager 1 από απόσταση ρεκόρ, δείχνοντας αμυδρά τον πλανήτη μας μέσα στο αχανές διάστημα.

Ύστερα από αίτημα του Καρλ Σαγκάν, το Voyager 1, καθώς εγκατέλειπε το ηλιακό μας σύστημα, έστρεψε για μια τελευταία φορά τις κάμερες προς τη Γη, τραβώντας τη φωτογραφία, από την οποία εμπνεύστηκε ο τίτλος του ομότιτλου βιβλίου.

"Το διαστημικό σκάφος ήταν πολύ μακριά από το σπίτι. Σκέφτηκα ότι θα ήταν καλή ιδέα, αμέσως μετά τον Κρόνο, να φροντίσουμε να λάβει μια τελευταία ματιά πίσω. Από τον Κρόνο, η Γη φαίνεται πολύ μικρή για το Voyager1.

Ο πλανήτης μας θα ήταν ένα σημείο φωτός, ένα μοναχικό pixel, που δύσκολα διακρίνεται από τα άλλα σημεία φωτός του Voyager1 ...μια χλωμή μπλε κουκκίδα....» είχε πει ο Καρλ Σαγκάν, ο οποίος από αυτή τη φωτογραφία εμπνεύστηκε και το ομότιτλο βιβλίο του: "Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space" (1994), για να τονίσει την ανθρώπινη ματαιοδοξία.




Αυτή η λήψη θα τραβηχτεί και πάλι σήμερα. Αυτή τη φορά ο "φωτογράφος" θα είναι το διαστημόπλοιο Κασσίνι της ΝΑΣΑ, που θα τραβήξει φωτογραφία τη Γη από την άλλη πλευρά του Κρόνου.

Με το φως του Ήλιου να κρύβεται πίσω από τον γιγαντιαίο Κρόνο, ο πλανήτης με τους δακτυλίους θα φαίνεται τεράστιος, με τη Γη μας να εμφανίζεται όπως τότε, σαν μια μικρή απόμακρη μπλε κουκίδα.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το Κασσίνι θα φωτογραφίσει την Γη από τον Κρόνο κατά τη διάρκεια της εννεαετούς αποστολής του αλλά αυτή την φορά ξέρουμε πότε θα ληφθεί αυτή η φωτογραφία από μία κάμερα, δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.


"Θα είναι μία μέρα που θα γιορτάσει ολόκληρος ο κόσμος", λέει η διευθύντρια της ομάδας φωτογράφησης του Κασσίνι, Κάρολιν Πόρκο, του Ινστιτούτου Διαστημική Επιστήμης, στο Μπάουλντερ του Κολοράντο, η οποία πρώτη αναγνώρισε την μοναδική ευκαιρία για να δημιουργήσει αυτή την νέα θέα της Γης.



Η ημέρα που χαμογέλασε η Γη
Αυτή η φωτογραφία θα έχει τίτλο «Η ημέρα που χαμογέλασε η Γη». Βέβαια και να ήθελε να γελάσει με τόσα που έχει υποστεί από τον άνθρωπο θα ήταν δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

"Όμως σημασία σε αυτή τη φωτογράφιση είναι να χαμογελάσουν οι άνθρωποι που κατοικούν στη Γη. Να καταλάβουν ότι δεν είμαστε το κέντρο του σύμπαντος και πως τα προβλήματα μας είναι αμελητέα μπροστά στις διαστάσεις του σύμπαντος» είπε μιλώντας στο MadeinCreta o εθνικός συντονιστής των Αστρονόμων Χωρίς Σύνορα και μέλος του Παγκρήτιου Συλλόγου «Φίλων Αστρονομίας Κρήτης» κ. Χρίστος Σωτηρόπουλος.

Οι Αστρονόμοι χωρίς σύνορα έχουν την τιμή να συντονίσουν παγκόσμιες αστρονομικές δραστηριότητες για να γιορτάσουν Την Ημέρα Που Χαμογέλασε η Γη σε συνεργασία με την ιδρυτή τους Κάρολιν Πόρκο.

"Οι «Αστρονόμοι δίχως Σύνορα» είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που ιδρύθηκε το 2006 από την Αμερική και έχει ως σκοπό να φέρει κοντά όλους τους ανθρώπους, που μπορεί να έχουν χιλιάδες διαφορές μεταξύ τους, και να συμφωνήσουν ότι ο ουρανός είναι ο μόνος που δεν έχει σύνορα για αυτό και ενώνει τους ανθρώπους.

Το έργο του δεν είναι αυστηρά επιστημονικό, αντιθέτως είναι ένας οργανισμός που εργάζεται για την ειρήνη".



Μέτρα τα άστρα μπορείς

Ο κ. Σωτηρόπουλος είναι παρατηρησιακός αστρονόμος και πολλές φορές με το τηλεσκοπιό του βλέπει να «πέφτουν τα αστέρια» και όπως λέει ... ναι! έχει κάνει κι αυτός τις ευχές του!

Βέβαια χωρίς τηλεσκόπιο αυτό που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, τις περισσότερες φορές μάλλον είναι σκουπιδάκια, χωματάκια, πετραδάκια που πέφτουν στην ατμόσφαιρα και καίγονται.

Ο ίδιος μας συμβουλεύει να προσπαθήσουμε ένα βράδυ να μετρήσουμε τα άστρα , θα βρούμε 2639!

Όσο για απόψε ... μην ξεχάσετε. Στις 23.00 η Γη θα φωτογραφηθεί! Κοιτάξτε ψηλά και χαμογελάστε!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου