Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Βρέθηκαν τα οστά του Ιωάννη του Βαπτιστή;

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ισχυρίζονται ότι τα οστά που βρέθηκαν σε εκκλησία της Βουλγαρίας το 2010 θα μπορούσαν να ανήκουν στον Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Κάτω από την Αγία Τράπεζα βρέθηκε μια μικρή μαρμάρινη σαρκοφάγος, η οποία περιείχε ανθρώπινα οστά, μια φάλαγγα, το μπροστινό μέρος ενός κρανίου, ένα δόντι, αλλά και τρία οστά ζώων.

Η ανακάλυψη των οστών έγινε στη διάρκεια ανασκαφών το 2010 κάτω από εκκλησία στο νησί της Βουλγαρίας Σβέτι Ιβάν, που σημαίνει Άγιος Ιωάννης και τα ευρήματα χρονολογούνται από τον πρώτο αιώνα, την εποχή δηλαδή που έζησε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, σύμφωνα με θρησκευτικά κείμενα, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του βρετανικού πανεπιστημίου.


Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης κατάφεραν να ανασυνθέσουν τμήμα του γονιδιώματος των οστών και η ακολουθία του DNA έδειξε ότι ανήκουν σε άντρα, με γενετικά χαρακτηριστικά από τη Μέση Ανατολή, ενώ δίπλα στη σαρκοφάγο, οι βούλγαροι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μικρό κουτί από ηφαιστειακή πέτρα με επιγραφή στα αρχαία ελληνικά που αναφέρεται στον Ιωάννη και την ημέρα της γιορτής του.


Από τις αναλύσεις στο κουτί προέκυψε πως πραγματικά προέρχεται από την Καππαδοκία. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα οστά έφτασαν στο νησί της Βουλγαρίας από την Αντιόχεια, όπου είχε φυλαχτεί μέχρι τον 10ο αιώνα το δεξί χέρι του Ιωάννη.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου