Το πρόγραμμα της ESA αναμένεται να ξεκινήσει το 2016. Αρχικά, ένας δορυφόρος θα συλλέξει πολύτιμα δεδομένα για τον Άρη επί μια διετία, προτού το 2018, η ESA προχωρήσει στην αποστολή ενός διαστημικού ρόβερ, το οποίο θα πραγματοποιήσει έρευνες στον "Κόκκινο Πλανήτη". Το όνομα του ρόβερ της ESA είναι ExonMars.
Ήδη, εδώ και πάνω από έναν χρόνο, το έδαφος του Άρη εξερευνεί το ρόβερ Curiosity της NASA. Το όχημα αναζητεί μικροοργανισμούς στην επιφάνεια του 'Άρη, που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή.
Σύμφωνα με την ESA, το ExonMars θα έχει διαφορετική αποστολή από το Curiosity. "Το ExonMars, εξοπλισμένο με ειδικά εξαρτήματα, θα αναζητήσει ίχνη ζωής, πραγματοποιώντας γεωτρήσεις στο υπέδαφος του Άρη" υπογραμμίζει ο Βισέντζο Τζόρτζιο, αντιπρόεδρος της εταιρείας Thales Alenia, ενός από τους βασικούς συντελεστές του προγράμματος της ESA. Για τις ανάγκες της αποστολής, η ESA έχει υπογράψει συμφωνία ύψους 300 εκατ. δολαρίων με την Thales Alenia.
Σημαντικός εταίρος της ESA στο όλο εγχείρημα είναι η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roscosmos), η οποία θα παρέχει, μεταξύ άλλων, τον μηχανισμό για την προσεδάφιση του ρόβερ στην επιφάνεια του "Κόκκινου Πλανήτη" αλλά και τους δύο πυραύλους Proton, που θα χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευσή του από τη Γη.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου