Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Φιλικοί στη ζωή οι δύο Ηλιοι


Τους γνωρίσαμε στις κινηματογραφικές αίθουσες ως πατρίδα του τζεντάι Λιούκ Σκάιγουοκερ στον «Πόλεμο των Αστρων». Τα τελευταία χρόνια τα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια έχουν εντοπίσει πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά όχι γύρω από ένα άστρο όπως η Γη αλλά από δύο. Σύμφωνα με νέα μελέτη, η παρουσία δύο άστρων δημιουργεί προϋποθέσεις ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής στους πλανήτες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από αυτά.


Η αλληλεπίδραση της ζωής

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Νιου Μέξικο στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι δύο άστρα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με τρόπο τέτοιο ώστε να αλληλοεξουδετερώνουν ορισμένα φαινόμενα τα οποία δεν θα βοηθούσαν στην ανάπτυξη ζωής σε έναν πλανήτη. Πρόκειται για φαινόμενα όπως οι ηλιακοί άνεμοι που «γεννιούνται» συχνά-πυκνά στον Ηλιο.

Η παρουσία δύο ήλιων, σύμφωνα με τη μελέτη, διευρύνει τη λεγόμενη «κατοικήσιμη» ή «φιλόξενη» ζώνη, δηλαδή την περιοχή όπου οι πλανήτες που βρίσκονται εντός της διαθέτουν συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη και επιβίωση της ζωής. Οι συνθήκες αυτές είναι θερμοκρασίες ούτε πολύ υψηλές ούτε πολύ χαμηλές και κυρίως η παρουσία νερού σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του εκάστοτε πλανήτη.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου