Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Προκάλεσαν τεχνητά εξωσωματικές εμπειρίες!


Οι εξωσωματικές εμπειρίες που βιώνουν μερικοί άνθρωποι συνήθως περιορίζονται στα παραφυσικά, ψυχικά και πνευματικά φαινόμενα. Όμως τώρα ερευνητές στην Ελβετία έχουν σημειώσει μια πλευρά του εγκεφάλου που μπορεί να είναι υπεύθυνη για αυτά τα φαινόμενα.

Η γωνιακή έλικα βρίσκεται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου.

Ο νευρολόγος Olaf Blanke και οι συνάδελφοι του από τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Γενεύης και της Λωζάννης έχουν βρει πως η ηλεκτρική διέγερση μιας πλευράς του εγκεφάλου, που λέγεται δεξιά γωνιακή έλικα, μπορεί να προξενήσει ασυνήθιστη απόκριση σε δύο από τα τρία αισθητήρια συστήματα, που ελέγχουν την ισορροπία, τα προθαλαμιαία και σωματοαισθητήρια συστήματα.
Η προκύπτουσα αίσθηση της συνείδησης είναι ότι είναι χωρισμένη από το σώμα, και συχνά περιγράφεται ως μια "εξωσωματική εμπειρία".

Ο Dr Blanke δυσκολευόταν να πιστέψει αυτό το φαινόμενο ενώ χρησιμοποιούσε ηλεκτρικούς ερεθισμούς στον εγκέφαλο μιας ασθενούς που υπόφερε από επιληψία του δεξιού κροταφικού λοβού. Η γυναίκα συγκεκριμένα υπέφερε από μερική επιληψία επί 11 έτη.

Ο Dr Blanke βρήκε πως η διέγερση στη δεξιά γωνιακή έλικα (που βρίσκεται προς το πίσω μέρος του εγκεφάλου στη σύνδεση του κροταφικού και πλευρικού λοβού) προξένησε στην ασθενή την αίσθηση σαν αυτή να "βυθιζόταν" στο κρεβάτι" ή "να πέφτει από ψηλά".

Σε μεγαλύτερες εντάσεις, η διέγερση προκαλούσε ένα φαινόμενο γνωστό σαν "Εξωσωματική Εμπειρία" ή OBE.

Η ασθενής περιέγραψε την εμπειρία σαν να είδε τον εαυτό της από ψηλά, ξαπλωμένο στο κρεβάτι. Πρόσθετες διεγέρσεις προξένησαν στην ασθενή το αίσθημα ως εάν τα χέρια και τα πόδια της της να κινούνται προς το σώμα της, ακόμη και αν ολόκληρο το σώμα της ήταν ακίνητο.

Οι εμπειρίες, πάντως, ήταν πρόσκαιρες και εξαφανίστηκαν όταν ο ασθενής επιχείρησε να διαπιστώσει την παραίσθηση.

Ο Dr Blanke έγραψε σε μια συνοπτική αναφορά στο περιοδικό Nature ότι αυτές οι παρατηρήσεις δείχνουν πως ένα φαινόμενο OBE και άλλες παραισθήσεις που σχετίζονται με την αντίληψη του σώματος στο χώρο και τη κίνηση μπορεί να προκληθούν τεχνητά μέσω ηλεκτρικών διεγέρσεων του εγκεφαλικού φλοιού.

Ακόμη είπε πως τα φαινόμενα OBE μπορεί να σχετίζονται με δυσλειτουργία στην επεξεργασία των αισθήσεων όπως είναι η ισορροπία και η κίνηση.

"Είναι πιθανό πως η εμπειρία ττου διαχωρισμού του εαυτού από το σώμα είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας να ενοποιηθούν σύνθετες σωματοαισθητήριες και προθαλαμιαίες πληροφορίες", έγραψε στο Nature.

Το προθαλαμιαίο σύστημα είναι υπεύθυνο για την αποστολή πληροφοριών στον εγκέφαλο σχετικά με τη θέση και την κίνηση της κεφαλής και το σωματοαισθητηριακό σύστημα παρέχει τις πληροφορίες στον εγκέφαλο για τη θέση του σώματος και των άκρων.

Συνεχίζοντας είπε ότι η γωνιακή έλικα θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό μέρος κάποιου μεγαλύτερου νευρικού κυκλώματος υπεύθυνου για τη σύνθετη αντίληψη του δικού μας σώματος.

Σύμφωνα με Γάλλους, ένας στους 10 ανθρώπους στον κόσμο αναφέρει Εξωσωματικές Εμπειρίες σε κάποια φάση της ζωής τους. Κάποια τέτοια γεγονότα, λέει ο νευρολόγος John Marshall του Radcliffe Infirmary στην Οξφόρδη, είναι τμήματα των εμπειριών που έχουμε κοντά στο θάνατο.

Κάποιοι επίσης πιστεύουν πως αυτά τα γεγονότα (OBE) είναι έχουν θρησκευτική ή πνευματιστική αιτία, ή όταν ένα πρόσωπο αφήνει πραγματικά το φυσικό του σώμα πίσω. Αυτοί μπορούν, για παράδειγμα, να ερμηνεύσουν αυτά σαν αποδείξεις ότι ένα φυσικό ή πνευματικό σώμα μπορεί να χωριστεί πάλι μετά το θάνατο.

Τα νέα πειράματα δεν μπορούν να διαψεύσουν τέτοιες ιδέες, λέει ο Marshall: "Αυτά τα πειράματα δεν δείχνουν πως ο κόσμος που ασχολείται με παραφυσικά είναι λάθος, είναι απλά επιδείξεις ότι οι εμπειρίες μπορούν να διεγερθούν με ηλεκτρόδια. Παρ' όλα αυτά, νομίζω ότι τέτοια πειράματα θα έδιναν μεγάλη ανακούφιση στους ασθενείς, που συχνά ζητούν την δική τους υγεία".



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου