Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Η Αφροδίτη δεν ήταν ποτέ δίδυμη αδελφή της Γης


Ο κοσμικός μας γείτονας ήταν καταδικασμένος εκ γενετής λόγω της μικρότερης απόστασής του από τον Ηλιο

Πυκνά, δηλητηριώδη σύννεφα καλύπτουν μόνιμα την επιφάνεια της Αφροδίτης (Φωτογραφία:
Η Αφροδίτη έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με τη Γη και κινείται σε γειτονική τροχιά -γι΄αυτό και πολλοί πλανητολόγοι πιστεύουν ότι ο εφιαλτικός σήμερα πλανήτης ίσως ήταν φιλόξενος για τη ζωή στο μακρινό παρελθόν.


Καταδικασμένη εκ γενετής

Φαίνεται όμως ότι η Αφροδίτη και η Γη δεν ήταν ποτέ δίδυμες αδελφές -ο κοσμικός μας γείτονας ήταν καταδικασμένος εκ γενετής, καταλήγει νέα μελέτη στην επιθεώρηση Νature.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να υπολογίσουν πώς εξελίχθηκαν η Γη και η Αφροδίτη μετά το σχηματισμό τους πριν από 4,6 δισ. χρόνια.

Και οι δύο πλανήτες ήταν αρχικά διάπυρες σφαίρες από λιωμένα πετρώματα, οι οποίες πιθανότατα περιβάλλονταν από πυκνές ατμόσφαιρες υδρατμών. Όμως η Γη βρισκόταν ήδη λίγο πιο μακριά από τον Ήλιο, και επομένως πρόλαβε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί μέσα σε μόλις 4 εκατομμύρια χρόνια. Οι υδρατμοί έπεσαν τότε ως βροχή και σχημάτισαν τους ωκεανούς της υδρογείου.




Υπαίτια η μικρότερη απόσταση από τον Ήλιο
Η Αφροδίτη, όμως, δεν είχε την ίδια τύχη: Λόγω της μικρότερης απόστασής της από τον Ήλιο, ο πλανήτης πρέπει να χρειάστηκε έως και 100 εκατομμύρια χρόνια για να στερεοποιηθεί. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι υδρατμοί ήταν αδύνατον να μετατραπούν σε υγρό νερό. Αντίθετα, βρίσκονταν διαρκώς κάτω από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία διέσπασε τα μόρια νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο, αέρια που σταδιακά διέρρευσαν στο Διάστημα.

Και αυτό σημαίνει ότι η Αφροδίτη δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να σχηματίσει ωκεανούς, παρόλο που η ακτινοβολία του Ήλιου ήταν τότε πιο ασθενική από ό,τι σήμερα.

Πιθανώς η Αφροδίτη ήταν ανέκαθεν όπως την ξέρουμε: ένας κόσμος αρκετά καυτός για να λιώσει μολύβι, καλυμμένος από θανατηφόρα σύννεφα που βρέχουν βιτριόλι.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου