Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ο πήλινος στρατός του αυτοκράτορα


Εργάτες καθώς έσκαβαν ένα πηγάδι έξω από την πόλη Xi'an, Κίνα, το 1974 έπεσαν σε ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά ευρήματα στον κόσμο: ένα στρατιώτη σε φυσικό μέγεθος απο πηλό έτοιμο για μάχη.

Οι εκσκαφείς το ανακοίνωσαν στις Κινεζικές αρχές, που απέστειλαν κυβερνητικούς αρχαιολόγους στην τοποθεσία.

Βρήκαν όχι έναν, αλλά χιλιάδες στρατιώτες από πηλό, με μοναδικές εκφράσεις προσώπου και τοποθετημένοι σε κατάταξη. Αν και σήμερα σε μεγάλο βαθμό γκρι, τα μπαλώματα απο μπογία υποδεικνύουν πως κάποτε φορούσαν ρούχα με φωτεινά χρώματα. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ξίφη, αιχμές βελών, και άλλα όπλα, πολλά σε άριστη κατάσταση.

Οι στρατιώτες είναι σε δαιδαλώδεις, υπόγειους διαδρόμους. Σε ορισμένους διαδρόμους, πήλινα άλογα έχουν ευθυγραμμιστεί ανα τέσσερα, και πίσω τους βρίσκονται ξύλινα άρματα.


Ο στρατός terra-cotta, όπως είναι γνωστό, αποτελεί μέρος ενός επιμελημένου μαυσωλείου που δημιουργήθηκε για να συνοδεύσει τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας στην μετά θάνατον ζωή, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.




Νέος Αυτοκράτορας

Ο Ying Zheng πήρε το θρόνο το 246 π.Χ. στην ηλικία των 13. Μέχρι το 221 π.Χ. είχε ενώσει μια συλλογή αντιμαχόμενων βασιλείων και πήρε το όνομα Qin Shi Huang Di, ο πρώτος αυτοκράτορας Qin.

Στη διάρκεια της διακυβέρνησης του, ο Qin τυποποίησε τα νομίσματα, τα βάρη, και τα μέτρα, και διασύνδεσε τα κράτη με κανάλια και δρόμους, και του πιστώθηκε το χτίσιμο τις πρώτης έκδοσης του το Σινικού Τείχους.


Σύμφωνα με τα γραπτά του ιστορικού του δικαστηρίου Siam Qian κατά την επόμενη δυναστεία Χαν, ο Qin διέταξε την κατασκευή του μαυσωλείου του λίγο μετά την ανάληψη του θρόνου. Περισσότεροι από 700.000 εργάτες εργάστηκαν για το έργο, το οποίο σταμάτησε το 209 π.Χ. εν μέσω εξεγέρσεων λόγω του θανάτου του Qin.

Μέχρι σήμερα, τέσσερις λάκκοι έχουν εν μέρει ανασκαφεί. Τρεις είναι γεμάτοι με στρατιώτες terra-cotta, ιππήλατες άμαξες, και όπλα. Ο τέταρτος λάκκος είναι άδειος, μια απόδειξη τις αρχικής ημιτελούς κατασκευής.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν οι λάκκοι μπορεί να περιέχουν μέχρι και 8.000 φιγούρες, αλλά το σύνολο μπορεί ποτέ να μην γίνει γνωστό.




Τάφος που δεν έχει ανασκαφεί
Ο ίδιος ο τάφος του Qin παραμένει θαμμένος, αν και τα γραπτά του Siam Qian αναφέρουν ακόμα μεγαλύτερους θησαυρούς.

"Ο τάφος ήταν γεμάτος με μοντέλα παλάτιων, περιπτέρων και γραφείων καθώς και ωραία δοχέια, πολύτιμους λίθους και άλλες σπανιότητες", σύμφωνα μια μετάφραση του κειμένου.

Τα λεγόμενα υποδεικνύουν πως ο τάφος περιέχει αντίγραφα των ποταμών της περιοχής και των ρεμάτων που είναι Φτιαγμένα με υδράργυρο να κυλούν προς τη θάλασσα μέσω λόφων και βουνών απο χαλκό. Πολύτιμοι λίθοι όπως μαργαριτάρια, λέγεται ότι αντιπροσωπεύουν τον ήλιο, το φεγγάρι, και άλλα αστέρια.


Σύγχρονες δοκιμές στο ανάχωμα του τάφου έχουν αποκαλύψει ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου, δίνοντας αξιοπιστία τουλάχιστον σε μερικά από τα ιστορικά λεγόμενα.

Επίσης Κινέζοι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν τηλεπισκόπικη τεχνολογία για να εξερευνήσουν το ανάχωμα του τάφου. Η τεχνική πρόσφατα αποκαλυψε έναν υπόγειο θάλαμο με τέσσερις τοίχους σε μορφή σκάλας. Ένας αρχαιολόγος που εργάζεται στο χώρο είπε στον Κινεζικό τύπο ότι μπορεί να ήταν η αίθουσα που χτίστηκε για την ψυχή του αυτοκράτορα.

Πειραματικοί λάκκοι που σκάφτηκαν γύρω από τον τάφο έχουν αποκαλύψει χορευτές, μουσικούς, ακροβάτες που σφύζουν από ζωή και "πιάστηκαν" την στιγμη τις παράστασης, σε έντονη αντίθεση με τις στρατιωτικές στάσεις των διάσημων terra-cotta στρατιώτων.

Αλλά περαιτέρω ανασκαφές του τάφου, είναι σε αναμονή, τουλάχιστον για τώρα.

"Είναι καλύτερο να κρατήσουμε τον αρχαίο τάφο ανέγγιχτο, λόγω των πολύπλοκων συνθήκων στο εσωτερικο," είπε ο Duan Qinbao ερευνητής του Επαρχιακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Shaanxi, στην China Daily το 2006.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου