Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Η κοσμογονική θεωρία του BIG BANG!


Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες το σύμπαν πριν 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια ήταν συμπιεσμένο στα όρια ενός ατομικού πυρήνα. Μετά από μία υπερβολικά πυκνή και θερμή κατάσταση δημιουργείτε μια απίστευτη έκρηξη, θερμοκρασίας τρισεκατομμυρίων βαθμών δημιουργώντας έτσι το σύμπαν!

Με βάση παρατηρήσεις όπου ολόκληρη η μάζα του Σύμπαντος ήταν συγκεντρωμένη σε ένα και μοναδικό σημείο. O χωρόχρονος δεν είχε ακόμα δημιουργηθεί.  Η θεωρία αυτή είναι η πιο διαδεδομένη αυτή την στιγμή στην Επιστημονική κοινότητα. Για πρώτη φορά σε μια ραδιοφωνική εκπομπή του BBC το 1950 ο Φρεντ Χόυλ χρησιμοποίησε για να περιγράψει την θεωρία αυτή, με τον όρο "Big Bang".

Σύμφωνα με την Κβαντική θεωρία λίγες στιγμές μετά την μεγάλη έκρηξη οι τέσσερις δυνάμεις της φύσης, η ισχυρή μαγνητική, η ασθενής πυρηνική, η ηλεκτρομαγνητική και η βαρύτητα ήταν ενωμένες κάνοντας έτσι μια "υπερδύναμη". Τα στοιχειώδη σωματίδια κουάρκς αρχίζουν να ενώνονται ανά τρία, να σχηματίζονται τα φωτόνια, τα ποζιτρόνια και τα νετρίνα, ενώ  δημιουργήθηκαν συγχρόνως και τα αντισωμάτια τους.

Σε αυτή τη φάση υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες πρωτονίων και νετρονίων, περίπου 1 για κάθε 1 δισεκατομμύριο φωτόνια, νετρίνα ή ηλεκτρόνια. Η πυκνότητα του σύμπαντος στην πρώτη στιγμή της ζωής του θεωρείται πως ήταν 1094 g/cm3 με την πλειοψηφία να είναι σε μορφή ακτινοβολίας. Για κάθε ένα δισεκατομμύριο ζεύγη σωματιδίων ύλης και αντιύλης που δημιουργήθηκαν στις απαρχές του Κόσμου, μόνο το ένα σωματίδιο ύλης επέζησε και αυτά αποτελούν τον σημερινό Κόσμο μας. Τα υπόλοιπα σωματίδια- αντισωματίδια εξαϋλώθηκαν ακαριαία προς ακτινοβολία.

 Το 1948 ο Τζορτζ Γκάμοφ μελετώντας θεωρητικά την πυκνή κατάσταση του αρχικού ατόμου διαπίστωσε ότι το Ήλιο και τα άλλα ελαφρά χημικά στοιχεία πρέπει να δημιουργήθηκαν εντός 4 δευτερολέπτων! Επίσης σύμφωνα πάντα με την δική του θεωρία μια διάχυτη ισότροπη ακτινοβολία, απομεινάρι της Μεγάλης έκρηξης, θα πρέπει να είναι ακόμη και σήμερα ανιχνεύσιμη.

Το 1974 ο Σερ Μάρτιν Ράιλ αποδεικνύει ότι από την αρχή της διατύπωσης της θεωρίας της Μεγάλης έκρηξης διαπιστώνεται ότι η πυκνότητα των γαλαξιών θα  πρέπει να μειώνεται αυξανόμενης της ηλικίας του σύμπαντος.

Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που αφήνει η θεωρία της Μεγάλης έκρηξης τόσο φυσικά αλλά και φιλολογικά. Δεν εξηγεί την Κοσμολογική Αρχή, τι υπήρχε πριν αλλά και από τι προήλθαν τα πάντα; Γιατί δημιουργήθηκαν ορισμένοι φυσικοί νόμοι και είναι πράγματι οι σωστοί;

Αυτά τα ερωτήματα προσπαθούν να απαντήσουν οι επιστήμονες στα πειράματα που γίνονται στον υπόγειο επιταχυντή αδρονίων του CERN, κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, όπου προσπαθούν να αναπαράγουν την στιγμή της δημιουργίας με mini-Big Bang. Σίγουρα με το πέρασμα των χρόνων κάποιες άλλες θεωρίες μετά από έρευνες θα έρθουν να απαντήσουν και να δώσουν κάποιες λύσεις. Η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης έχει πολλούς πολέμιους αλλά και υποστηρικτές. Προς το παρόν στα χέρια μας έχουμε μόνο πειραματικές επιβεβαιώσεις που ίσως κάποτε να ανατραπούν ή και το αντίθετο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου