Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Σκοτία: 80 χρόνια «μαρτυρίες» για το τέρας του Λοχ Νες

Ιστορική απάτη: η διάσημη «φωτογραφία του χειρουργού» που υποτίθεται πως δείχνει τη Νέσι. Την τράβηξε ο γιατρός Ρόμπερτ Ουίλσον το 1934 αλλά κατόπιν παραδέχτηκε πως ήταν πλαστή.

Τουριστικό τρικ ή παρεξήγηση, αποτέλεσε έναν από τους δημοφιλέστερους θρύλους του 20ού αιώνα

Η Νέσι, το θρυλικό τέρας της λίμνης (Λοχ) Νες στη Σκοτία κλείνει τα 80 χρόνια εμφάνισής της στη λαϊκή παράδοση - ή, κάποιος θα έλεγε ορθότερα, «φαντασία». Οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας και των πάσης φύσεως ανεξήγητων μυστηρίων «γιορτάζουν».

Τί είναι λοιπόν η Νέσι; ένα από τα καλύτερα τουριστικά τρικ που επινόησε ποτέ ο ανθρώπινος νους ή ένα θαλάσσιο ερπετό που απομονώθηκε στα νερά της λίμνης από την προϊστορική περίοδο και αναπαράχθηκε μυστηριωδώς, τρομοκρατώντας τους κατοίκους της περιοχής και τροφοδοτώντας τους λαϊκούς μύθους με μπόλικες θεωρίες;

Οι εικασίες υπέρ της πιθανής ύπαρξης του τέρατος ξεκίνησαν πριν από ακριβώς 80 χρόνια. Τον Απρίλιο του 1933 ο Τζον Μακέι και η σύζυγός του, Αλντι, ανέφεραν την εμφάνιση ενός ζώου που είχε τη μορφή δεινόσαυρου. Η τοπική εφημερίδα Inverness Courier δημοσίευσε τότε ένα ρεπορτάζ σχετικά με αυτήν τη μυστηριώδη εμφάνιση, στο οποίο ο συντάκτης - και αστυνομικός παράλληλα - Αλεξ Κάμπελ έδωσε τον τίτλο «Ένα Παράξενο Θέαμα στη Λοχ Νες».

Ο Κάμπελ, ο οποίος μέχρι το θάνατο του ισχυριζόταν πως είχε δει την Νέσι συνολικά 18 φορές, δήλωσε σε μια συνέντευξη του πως «είδα το τέρας πιο καθαρά από ποτέ ένα πρωινό του Μαΐου του 1934, έξω από το ναυπηγείο του Άμπεϊ. Εκείνο το πρωί ψάρευα σολομούς, όταν ξαφνικά είδα το νερό στην είσοδο του καναλιού να φουσκώνει υπερβολικά. Τότε ξεπρόβαλλε μέσα από το νερό ένα τεράστιο κεφάλι κι από πίσω ένα τεράστιο σώμα με τέσσερις καμπούρες. Το τέρας φαινόταν φοβισμένο και μόλις αντιλήφθηκε ότι το κοιτάω, εξαφανίστηκε ξανά μέσα στη λίμνη. Υπολογίζω ότι το μήκος του σώματος του έφτανε τα δέκα μέτρα ενώ το ύψος του κεφαλιού και του λαιμού του ήταν γύρω στα δυο μέτρα».

Τον Απρίλιο του 1934 εμφανίστηκε η πρώτη πλαστή φωτογραφία της «Νέσι», γνωστή και ως η «φωτογραφία του χειρουργού», δημιούργημα του στρατιωτικού γιατρού Ρόμπερτ Ουίλσον. Αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο δημοφιλή απεικόνιση του τέρατος που εμφανίζεται με μακρύ λαιμό και μικρό κεφάλι, μοιάζοντας πολύ με τον προϊστορικό πλησιόσαυρο. Ο ίδιος σε προσωπικές συζητήσεις, αλλά και ο γιος του Ουίλσον παραδέχτηκαν την πλαστότητά της, η οποία αποδείχτηκε το 1994 από ομάδα ερευνητών.

Σε μια επιστολή του 1938, υπογεγραμμένη από τον αρχηγό του αστυνομικού σώματος των Χάιλαντς, στη βόρεια Σκοτία, γράφεται πως «η ύπαρξη του διάσημου τέρατος του Λοχ Νες είναι πέρα για πέρα αληθινή». O Γουίλιαμ Φρέιζερ, πρώην επικεφαλής αστυνομίας, συνέταξε την συγκεκριμένη αναφορά πριν 75 χρόνια, με κύριο θέμα την εμφάνιση ενός  τέρατος που αναστατώνει τους τουρίστες. «Υπάρχει ένα παράξενο πλάσμα στη λίμνη Νες, που σκορπά το τρόμο σε επισκέπτες και κατοίκους. Δυστυχώς η αστυνομία δεν είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει, καθώς δεν διαθέτει τον κατάλληλο οπλισμό» λέει η επιστολή του αστυνομικού προς τον αρμόδιο υπουργό, ενημερώνοντάς τον επίσης πως «ο Βρετανός Πίτερ Κεντ μας ενημέρωσε πως στις 22 Αυγούστου [1938] μια ομάδα 20 ενόπλων θα μεταβεί στο μέρος αυτό και θα προσπαθήσει να σκοτώσει το τέρας».

Πριν από λίγα χρόνια, ένας συνταξιούχος βρετανός αστυνομικός επανέφερε θέμα της Νέσι, υποστηρίζοντας πως την έχει δει δύο φορές. Ο Σάιμον Ντίνσντεϊλ από το Εσεξ υποστήριξε πως ο πατέρας του, Τιμ, τραβηξε το 1960 ένα βίντεο, διάρκειας δύο λεπτών, με πρωταγωνίστρια τη Νέσι. Ο Τιμ Ντίνσντεϊλ που απεβίωσε το 1987, εργάστηκε ως αεροναυπηγός στη βρετανική Πολεμική Αεροπορία και οργάνωσε 56 επιχειρήσεις στη λίμνη Νες, αναζητώντας στοιχεία για την ύπαρξη της Νέσι.

«Οι ειδικοί της RAF είχαν κρίνει τότε, αφού είδαν το βίντεο, πως το αντικείμενο στο νερό δεν ήταν ούτε βάρκα ούτε υποβρύχιο, αλλά ένα αγνώστου προέλευσης αντικείμενο», ειπε στο BBC ο Ντίνσντεϊλ, προσθέτοντας πως «είδα με τα μάτια μου το εξωπραγματικό αντικείμενο, που έμοιαζε να είναι το πίσω μέρος ενός τεράστιου ζώου. Προεξείχε περίπου ένα μέτρο από το νερό και είχε σκούρο καφέ χρώμα και μία μεγάλη κηλίδα στην αριστερή του πλευρά, κάτι που είδα ξεκάθαρα».

Ωστόσο, μια σειρά από υποβρύχιες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2003 στο πυθμένα της λίμνης, με χρήση ειδικού σόναρ απέτυχαν να εντοπίσουν το θρυλούμενο πλάσμα. Και πριν μερικά χρόνια, Βρετανοί ειδικοί υποστήριξαν μια νέα θεωρία. Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της Μεγάλης Βρετανίας (NOC), δεν υπάρχει κάποιο μυστηριώδες τέρας που κινείται στην λίμνη, αλλά το φαινόμενο της παλίρροιας που κινεί περίεργα τα νερά και τα ανασηκώνει με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι κάτι μεγάλο κινείται εκεί. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η έλξη τόσο της Σελήνης όσο και του Ήλιου ανασηκώνει ελαφρά την επιφάνεια της λίμνης, οπότε αν κάποιος κοιτάζει τα νερά από απόσταση θα νομίσει ότι υπάρχει εκεί ένα πλάσμα που ανασηκώνει τη «καμπούρα» του.

Οπως φαίνεται, η ίδια η Νέσι μπορεί να μην υπάρχει, αλλά ο μύθος γύρω από την παρουσία της θα είναι ζωντανός για πολύ καιρό ακόμη.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου