Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Robo: Το ρομπότ που «μαθαίνει» από το Ίντερνετ


Ένας «πανέξυπνος» ρομποτικός εγκέφαλος που μπορεί να μαθαίνει νέες δεξιότητες μέσα από την περιήγησή στα εκατομμύρια των ιστοσελίδων που υπάρχουν στο ίντερνετ, κατασκευάστηκε από Αμερικανούς ερευνητές.

Ο εγκέφαλος του ρομπότ Robo έχει σχεδιαστεί για να αποκτήσει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και γνώσεων από τις διαθέσιμες πηγές του διαδικτύου, όπως το YouTube.

Στόχος των ερευνητών είναι ο εγκέφαλος του Robo να γίνει μια παγκόσμια αποθήκη πληροφοριών (γνωστή ως cloud), προσβάσιμη και από άλλα ρομπότ, Μάλιστα, τα ρομπότ άρχισαν να αφομοιώνουν τις πληροφορίες από το διαδίκτυο  τον περασμένο μήνα.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω project  είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ των αμερικάνικων Πανεπιστημίων  Cornell, Brown, Stanford and California και ενώ υποστηρίζεται από εταιρείες όπως η Google και η Microsoft.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως τα ρομπότ έχουν αφομοιώσει ένα δισεκατομμύριο φωτογραφίες, 120.000 βίντεο από το Youtube και 100 εκατομμύρια έγγραφα και εγχειρίδια συσκευών. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι στο μέλλον θα θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν αντικείμενα όπως, μία καρέκλα, ένα φούρνο μικροκυμάτων ή μια ομπρέλα καθώς και να κατανοούν και το πως χρησιμοποιούνται.

«Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια τεράστια αποθήκη πληροφοριών», ώστε το ρομπότ να μπορεί να εκτελέσει καθήκοντα στο σπίτι του ιδιοκτήτη του, ανέφερε ο ερευνητής Ashutosh Saxena του πανεπιστημίου Cornell, στο BBC. «Αν ένα ρομπότ συναντήσει κάποιο αντικείμενο που δεν το έχει δει ποτέ πριν, μπορεί να ανατρέξει στις πληροφορίες του cloud που έχουν περαστεί στον εγκέφαλο του», πρόσθεσε.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ρομπότ θα είναι διαθέσιμα στην αγορά μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Μεταξύ των συσκευών που θα είναι διαθέσιμα, είναι μηχανές κουρέματος και ηλεκτρικές σκούπες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, βρίσκονται υπό κατασκευή ρομπότ με ανθρώπινα χαρακτηριστικά που θα είναι σε θέση να βοηθούν άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους ανθρώπους.

Ένα παρόμοιο project με αυτό των αμερικανών ερευνητών έχει αρχίσει να κατασκευάζεται και στην Ευρώπη. Το RoboEarth, που περιγράφεται ως παγκόσμιος ιστός των ρομπότ, δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, τον Ιανουάριο.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου