Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Οι αρχαιολόγοι επιστρέφουν στο ναυάγιο των Αντικυθήρων


Οι αρχαιολόγοι επιστρέφουν στο ναυάγιο των Αντικυθήρων όπου βρέθηκε ο μυστηριώδης «Μηχανισμός των Αντικυθήρων», ο μηχανισμός που έχει αναγνωριστεί ως ο παλαιότερος υπολογιστής του κόσμου και εκτιμάται πως σχετίζεται με τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων.

Ο «μηχανισμός των Αντικυθήρων» σε ναυάγιο ανοικτά του νησιού, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Με βάση τη μορφή των ελληνικών επιγραφών που φέρει, χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ., αρκετά πριν από την ημερομηνία του ναυαγίου, το οποίο ενδέχεται να συνέβη ανἀμεσα στο 87 π.Χ και 64 π.Χ . Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε το 1900 σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρων και πολλοί θησαυροί, αγάλματα και άλλα αντικείμενα, που ανασύρθηκαν από Συμιακούς σφουγγαράδες, βρίσκονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Στη νέα αποστολή, οι δύτες, πάνω από έναν αιώνα μετά, θα χρησιμοποιήσουν μια στολή νέας τεχνολογίας, που θα τους επιτρέψει να διερευνήσουν περαιτέρω τα συντρίμμια αφού πιστεύεται πως είναι πιθανό να ανακαλυφθούν περισσότερα στοιχεία για τον μηχανισμό ή ακόμα και άλλοι παρόμοιοι.

Η ειδική στολή που ονομάζεται Exosuit, κόστους περίπου 580.000 δολαρίων, επιτρέπει στους αρχαιολόγους να βουτήξουν σε διπλάσιο βάθος αλλά και να εργαστούν με αυτήν με μεγαλύτερη ευκολία και περισσότερες ώρες. Με τέσσερις προωθητήρες στο πίσω μέρος της κάνει ευκολότερη την κίνηση των δυτών, προσφέροντας παράλληλα πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια. «Είναι σαν να φοράς ένα υποβρύχιο!» λέει ο αρχαιολόγος Θεοτόκης Θεοδούλου και συνεχίζει λέγοντας πως «αυτή η στολή θα επεκτείνει τις δυνατότητές μας».

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας εγκυμονεί ελπίδες για τη λύση του μυστηρίου και έχει την ικανότητα να διπλασιάσει την προσβάσιμη περιοχή σε σχέση με άλλες αποστολές στο σημείο. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν πως η έρευνα μεταξύ άλλων θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη και ενός ακόμα ναυαγίου, που υπολογίζουν ότι βρίσκεται γύρω στα 250 μέτρα μακριά από το πρώτο.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πολλά άλλα αντικείμενα δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα μέσα και γύρω από το πρώτο ναυάγιο. «Έχουμε καλές ενδείξεις ότι υπάρχουν και άλλα αντικείμενα», είπε η Αγγελική Σίμωση, επικεφαλής της διεύθυνσης στην Ελλάδα των εναλίων αρχαιοτήτων, μετά από διερευνητικές καταδύσεις στην περιοχή το 2012 και το 2013. «Υπάρχουν δεκάδες αντικείμενα που έχουν αφεθεί, αυτό ήταν ένα πλοίο που φέρει τεράστια πλούτη από τη Μικρά Ασία,» πρόσθεσε ο Δημήτρης Κουρκουμέλης, ένας άλλος αρχαιολόγος στην ομάδα.



Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ο μηχανισμός είναι το αρχαιότερο σωζόμενο μηχάνημα με γρανάζια και μάλιστα αρκετά πολύπλοκο. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του είναι μπρούτζος και ξύλο. Από την ανακάλυψή του και έπειτα έχει προβληματίσει και απασχολήσει πολλούς επιστήμονες. Η θεωρία που είναι η πιο αποδεκτή, σχετικά με την λειτουργία του, είναι πως πρόκειται για ένα μηχανισμό σχεδιασμένο για να υπολογίζει και να απεικονίζει τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, τις εκλείψεις ηλίου και της σελήνης. Την ανάλυση αυτή υποστηρίζουν πιο πρόσφατες λειτουργικές ανακατασκευές.

Η μελέτη του συνεχίζεται από Άγγλους και Έλληνες ειδικούς των Πανεπιστημίων του Κάρντιφ, των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, σε μια διαπανεπιστημιακή ομάδα. Η σύγχρονη έρευνα υποστηρίζεται από την τελευταία τεχνολογία με τη βοήθεια μεγάλων εταιρειών, με πρωτοποριακά προγράμματα ψηφιακής απεικόνισης και έναν ειδικό τομογράφο, ο οποίος κατασκευάστηκε ειδικά για την έρευνα του μηχανισμού των Αντικυθήρων.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου