Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Η Κίνα σχεδιάζει να στείλει άνθρωπο στη Σελήνη



40 χρόνια από τότε που ο άνθρωπος περπάτησε στο φεγγάρι και η κινεζική κυβέρνηση σκέφτεται να το ξανακάνει!                        

Το ότι η Κίνα έχει ιδιαίτερα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα είναι κάτι γνωστό. Το ότι χρειάζεται και κάποιες εμβληματικές επιτυχίες για να δείξουν σε όλον τον κόσμο ότι πρόκειται για τη νέα υπερδύναμη και στο διάστημα, είναι αυτονόητο. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της Κίνας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ξαναστείλει άνθρωπο στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά την αμερικανική αποστολή Apollo 17 το 1972, από τότε που ο Νιλ Άρμστρονγκ περπάτησε στο φεγγάρι.


Στο πρόσφατο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, μάλιστα, συζητήθηκε και αυτό το θέμα! Το πότε θα πραγματοποιηθεί η αποστολή κρατείται ακόμα μυστικό.


Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας είναι κι αυτό ένα σύμβολο του προφίλ της χώρας ως παγκόσμιας υπερδύναμης, που θέλει να χτίσει η κυβέρνησή της. Είναι, όμως και μια απόδειξη της τεχνολογικής της υπεροχής. Πρόσφατα, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε και η πτήση του νέου της μαχητικού αεροσκάφους stealth! Από το 2003 που έστειλε στο διάστημα τον πρώτο αστροναύτη (ή ταϊκοναύτη όπως τον αποκαλούν), η Κίνα έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακή πρόοδο.
Σε πρώτη φάση, μέσα στο 2013, η Κίνα θα πραγματοποιήσει άλλες δύο αποστολές – ορόσημα: Τον Ιούνιο του 2013 η επανδρωμένη αποστολή Shenzhou - 10 θα στείλει τρεις αστροναύτες (εκ των οποίων η μία θα είναι γυναίκα) στον διαστημικό σταθμό και εργαστήριο Tiangong 1.

Στο δεύτερο μισό του 2013 η Κίνα θα εκτοξεύσει και θα προσεληνώσει το πρώτο της ρομποτικό και πυρηνοκίνητο όχημα στο φεγγάρι με την αποστολή Chang'e 3. Οι προηγούμενες αποστολές Chang'e 1 και 2 το 2007 και το 2010 βρέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη αλλά δεν είχαν σχεδιαστεί για προσελήνωση.

Στα υπόλοιπα γνωστά πλάνα της Κίνας συμπεριλαμβάνεται η αναβάθμιση του διαστημικού της σταθμού το 2014, και η δημιουργία νέων, μεγαλύτερων διαστημικών σταθμών το 2015 και το 2020. Σύμφωνα με όλα αυτά, η αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη δεν θα πρέπει να υπολογίζεται πριν το 2016.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου