Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Και όμως, θέλουν να κατασκευάσουν το πραγματικό Enterprise για ένα ταξίδι στον Άρη!


Το πραγματικό αντίγραφο του διαστημοπλοίου NCC 1701-D Enterprise της γνωστής τηλεοπτικής αλλά και κινηματογραφικής σειράς Star Trek θέλουν να κατασκευάσουν Αμερικανοί επιστήμονες και μηχανικοί, θεωρώντας πως η τεχνολογία έχει ωριμάσει για μια τέτοια απόπειρα.

Την αρχή έκανε ένας ηλεκτρολόγος μηχανολόγος ο οποίος έχει κάνει μια αρκετά μεγάλη προεργασία συντάσσοντας μια μελέτη για το πώς αυτό θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή η κατασκευή του πραγματικού Enterprise θα πάρει τουλάχιστον 20 χρόνια, ενώ το κόστος του θα ανέλθει στο 1 τρισ. $ και το διαστημόπλοιο θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στον Άρη μέσα σε 90 ημέρες. Ακόμη περισσότερο ο δίσκος που είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της κινηματογραφικής σχεδίασης θα μπορεί να περιστρέφεται έτσι ώστε να δημιουργούνται συνθήκες τεχνητής βαρύτητας σε αυτόν.

Το Enterprise πρώτης γενιάς θα προωθείται από τρεις κινητήρες ιόντων οι οποίοι θα παρέχουν σταθερή επιτάχυνση σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού προς τον Άρη, και ήδη κινητήρες παρόμοιας τεχνολογίας χρησιμοποιούνται σε δορυφόρους και διαστημικούς βολιστήρες. Οι κινητήρες θα χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια, ενέργεια η οποία θα παράγεται από πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Όπως αναφέρεται οι κινητήρες ιόντων παράγουν ένα κλάσμα ώσης σε σχέση με τους συμβατικούς πυραυλοκινητήρες χημικών προωθητικών, έχουν όμως πολύ υψηλή ειδική απόδοση, κάτι που σημαίνει ότι επιταχύνουν τα αέρια που παράγουν σε πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.

Η βασική  αρχή τους στηρίζεται στην ηλεκτρική φόρτιση (ιονισμό) ενός αερίου υπό υψηλή θερμοκρασία και εν συνεχεία στην εκτόνωσή του σε πολύ μεγάλες ταχύτητες, οι οποίες μπορούν να ξεπερνούν τα 50km/sec.

Το περίεργο χαρακτηριστικό τους είναι ότι αν δοκιμαστεί στη Γη, επαρκεί για να ωθήσει ένα και μόνο νόμισμα! Στο διάστημα όμως, μπορεί σιγά-σιγά να προωθήσει ένα διαστημόπλοιο, με πολύ αργή αλλά σταθερή επιτάχυνση, και μετά από ένα διάστημα να φτάσει σε πολύ μεγάλες τελικές ταχύτητες.
Το διαστημόπλοιο θα μπορεί να φέρει ακόμη και οπλισμό με ένα τεράστιας ισχύος όπλο λέιζερ 100MW αν και όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα η λειτουργία του θα απαιτούσε μεγάλη ισχύ και θα δημιουργούσε προβλήματα υπερθέρμανσης.

Από άποψη διαστάσεων το προτεινόμενο Enterprise θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της σειράς Star Trek. Το μήκος του θα ανέρχεται στα 960 μέτρα, (σε σχέση με τα υποθετικά 642 του κινηματογραφικού Enterprise), ο δίσκος του θα έχει διάμετρο 500 μέτρων και το μέγιστο ύψος του στην περιφέρεια θα ανέρχεται στα 25 μέτρα και στο κέντρο του στα 100., ενώ το πλήρωμά του θα ανέρχεται στα 1000 άτομα.

Θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα διαστημικό σταθμό πολλών χρήσεων ο οποίος θα διαθέτει αποβάθρες για την φιλοξενία μικρότερων διαστημικών σκαφών που θα πραγματοποιούν τροχιακές και ενδοατμοσφαιρικές πτήσεις στον Άρη, ή σε οποιανδήποτε πλανήτη αυτό θα επισκέπτεται, καθώς και υπόστεγα για την υποστήριξη και κατασκευή μηχανημάτων. Η κατασκευή του θα γίνει βέβαια στο διάστημα και σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Εμείς τι να πούμε: Άντε και το Millennium Falcon. 




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου