Μια ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, έκαναν οι επιστήμονες της NASA μελετώντας νέες εικόνες και δεδομένα που έστειλε το διαστημικό σκάφος Cassini το οποίο εξερευνά τον Κρόνο και τα δεκάδες φεγγάρια τα τελευταία 15 χρόνια.
Οπως φαίνεται σε ορισμένα σημεία της επιφάνειας του Τιτάνα υπάρχουν ρωγμές που οφείλονται σε ένα γεωλογικό φαινόμενο το οποίο λαμβάνει χώρα και στη Γη. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες της NASA το έδαφος του Τιτάνα σε ορισμένες περιοχές ανυψώνεται και προκαλούνται ρωγμές με τον ίδιο τρόπο που το ψωμί φουσκώνει και η επιφάνεια του «σκάει» κατά την διαδικασία του ψησίματος.
Το μάγμα
Σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA το φαινόμενο έχει να κάνει με την ανύψωση του μάγματος από το εσωτερικό του Τιτάνα προς την επιφάνεια. Το φαινόμενο συμβαίνει και στη Γη δημιουργώντας ένα νέο λεπτό στρώμα ορυκτών ανάμεσα στα ιζηματογενή πετρώματα του υπεδάφους. Τα ορυκτά αυτά έχουν λάβει την ονομασία «λακκόλιθοι».
Η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική αφού οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Τιτάνας βρίσκεται σε μια κατάσταση ανάλογη με εκείνη της πρώιμης Γης και έτσι κάθε ανακάλυψη σε αυτόν μας βοηθά να γυρίσουμε πίσω το ρολόι του χρόνου και να δούμε τι (πιθανώς) συνέβη κατά τη γεωλογική και ατμοσφαιρική εξέλιξη του πλανήτη μας.
Μια από τις νέες εικόνες που έστειλε το Cassini από μια περιοχή του Τιτάνα οι οποίες δείχνουν το «φουσκωμένο» και γεμάτο ρωγμές έδαφος
Η γέννηση του Τιτάνα
Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της NASA για το γεωλογικό φαινόμενο στον Τιτάνα επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας παρουσίασαν σε συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Ενωσης την μελέτη τους σχετικά με τη δημιουργία του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου. Σύμφωνα με τους ερευνητές λίγο μετά τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος η περιοχή όπου βρίσκεται ο Κρόνος ήταν ένα βίαιο πεδίο όπου γίνονταν συχνά συγκρούσεις γιγάντιων διαστημικών σωμάτων. Από αυτές τις συγκρούσεις δημιουργήθηκαν μεγαλύτερα και μικρότερα φεγγάρια στον Κρόνο τα οποία στη συνέχεια συγχωνεύθηκαν σχηματίζοντας τελικά τον Τιτάνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου