Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

2012: Το τέλος του κόσμου ή μια νέα αρχή; Τι λέει το περίφημο ημερολόγιο των Μάγιας;


Ποιοι ήταν οι Μάγιας και γιατί χάθηκαν τόσο ξαφνικά; Θα έρθει τελικά το τέλος του κόσμου το 2012;

Ποιοι ήταν οι Μάγιας;

Οι Μάγιας θεωρούνται από τους πιο σπουδαίους πολιτισμούς του κόσμου. Ήταν ένας λαός Ινδιάνων που ζούσαν στην Κεντρική Αμερική, σε μία έκταση που εκτεινόταν από το νότιο Μεξικό μέχρι τη Γουατεμάλα και τη βόρεια Μπελίσε. Οι γνώσεις τους στα μαθηματικά και στην αστρονομία ήταν άριστες αν σκεφτείτε πως μπορούσαν να υπολογίσουν με ακρίβεια τους κύκλους της Σελήνης και της Αφροδίτης, όλες τις πλανητικές διελεύσεις, εκλείψεις, ηλιοστάσια και ισημερίες, χιλιάδες χρόνια πριν.

Ο πολιτισμός τους άρχισε από πολύ παλαιά, κατά την Αρχαϊκή περίοδο δηλαδή πέρα από το 2000 π.χ., αν και οι ρίζες τους φθάνουν ακόμη πιο παλιά αφού τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα χρονολογούνται στα 7500 π.χ., και φθάνει μέχρι και την κλασική περίοδο όπου φτάνουν στο απόγειο της ανάπτυξης τους.

Από το 1000 μ.χ. και μετά οι πόλεις των Μάγιας είχαν εγκαταλειφθεί, για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους. Το τελικό κτύπημα όμως ήρθε γύρω στο 1500 μ.χ. κατά την κατάκτηση της περιοχής από τους Ισπανούς, όπου όσοι είχαν μείνει κατέφυγαν σε χωριά εκχριστιανισμού και αποδεκατίστηκαν από θανατηφόρες επιδημίες και την καταπίεση από τους "πολιτισμένους" κατακτητές.




Το ημερολόγιο των Μάγιας

Θεωρείται το ακριβέστερο ημερολόγιο που φτιάχτηκε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία και δεν έχει καμία σχέση με τα σημερινά ημερολόγια. Βασίζεται σε ένα Κεντρικό Κύκλο 365 ημερών, ένα δεύτερο τον "Ιερό Κύκλο" 260 ημερών και ένα Μεγάλο Κύκλο 5,125 ετών.

Αυτό λοιπόν το ημερολόγιο μετράει τον χρόνο μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου του 2012 μέσα από πολύπλοκες μετρήσεις. Αρκετοί υποστηρίζουν πως για να τελειώνει σε αυτή την ημερομηνία τότε σημαίνει πως είναι και το τέλος του κόσμου. Είναι όμως τα πράγματα έτσι;

Για τους Μάγιας αυτήν την ημερομηνία τελειώνει ο τελευταίος από τους πέντε Μεγάλους Κύκλους των 5,125 χρόνων δηλαδή μέχρι την πιο πάνω ημερομηνία θα έχουν συμπληρωθεί 25,625 χρόνια από την τελευταία φορά που το χειμερινό ηλιοστάσιο (21/12) "έπεσε" πάνω σε αυτό που οι Μάγιας ονόμαζαν "Σκοτεινό Ρήγμα". Άρα με λίγα λόγια τον Δεκέμβριο του 2012 θα ξαναπέσουμε στο "Σκοτεινό Ρήγμα". Έ και τι θα γίνει λοιπόν; Σύμφωνα με τον Κώδικα της Δρέσδης- όπως αποκαλείται ένα πολύ σημαντικό κείμενο των Μάγιας, που διασώθηκε από την Ιερά Εξέταση - το τέλος του κόσμου θα έρθει λόγο κατακλυσμού της γης από νερό. Όσοι τώρα ζήσουν, λέμε τώρα, θα ξαναφτιάξουν ένα καινούργιο κόσμο, καλύτερο από τον προηγούμενο. Φτου και απ` την αρχή δηλαδή. Πάνε και τα κινητά και τα i-pad και όλα;

Συμβουλή: Αρχίστε να φτιάχνετε σχεδίες, βάρκες, κιβωτούς κλπ. Προλαβαίνετε δεν προλαβαίνετε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου