Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Τα δελφίνια ίσως και να είναι μαθηματικές ιδιοφυϊες


Τα δελφίνια ενδέχεται να μπορούν να λύνουν σύνθετες μαθηματικές εξισώσεις όταν κυνηγούν. Αυτό υποστηρίζει μία νέα έρευνα που ενισχύει την άποψη πως τα δελφίνια είναι τελικά εξυπνότερα από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Ο Tim Leighton επικεφαλής της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the Royal Society A, αναφέρει πως η ιδέα για την εν λόγω μελέτη γεννήθηκε όταν βλέποντας ένα ντοκιμαντερ του Discovery Channel παρατήρησε πως τα δελφίνια δημιουργούσαν μικροσκοπικές φυσαλίδες γύρω από το θήραμά τους. Εξάλλου τα δελφίνια κυνηγούν μέσα σε αφρισμένο νερό.

Οι φυσαλίδες προκαλούν προβλήματα στα σόναρ καθώς αλλοιώνουν την εικόνα, όμως για ένα περίεργο λόγο τα δελφίνια μπορούν και αντιλαμβάνονται την εικόνα του θηράματός τους μέσα από τις φυσαλίδες. Αυτό φαίνεται να προκύπτει από τη δυνατότητα των δελφινιών να λύνουν μη γραμμικές μαθηματικές εξισώσεις.

«Προβληματίστηκα καθώς τα ανθρώπινα σόναρ έχουν προβλήματα με τις φυσαλίδες», αναφέρει ο Leighton, καθηγητής υπέρηχων και υποβρύχιας ακουστικής  του Πανεπιστημίου του Southampton.

«Τα δελφίνια αυτά είτε για κάποιο λόγο αποφάσιζαν να ‘τυφλωθούν’ απενεργοποιώντας ουσιαστικά το σημαντικότερο αισθητήριο όργανό τους την ώρα του κυνηγιού, κάτι που σίγουρα θα ήταν περίεργο αν και θα συνέχιζαν να χρησιμοποιούν την όρασή τους, είτε τελικά μπορούν να κάνουν κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα ανθρώπινα σόναρ. Ίσως έχουν κάτι το διαφορετικό», σημειώνει.

Ο Tim Leighton, μαζί με τους Paul White και Gim Hwa Chua, ξεκίνησαν την έρευνά τους με στόχο να βρουν αυτή την ξεχωριστή ικανότητα των δελφινιών. Η απάντηση μοιάζει να κρύβεται στη λύση μίας πολύπλοκης μαθηματικής εξίσωσης και στην αποστολή παλμών διαφορετικού εύρους.

Μέσω των παλμών διαφορετικού εύρους και αναλύοντας τα δεδομένα που λαμβάνουν τα δελφίνια μπορούν να βλέπουν μέσα από τις φυσαλίδες και να εντοπίζουν το ψάρι.


Οι ερευνητές τοποθέτησαν μία μπάλα χάλυβα μέσα σε μία πισίνα και δημιούργησαν φυσαλίδες περιβάλλοντάς την. Όπως και τα δελφίνια οι επιστήμονες απέστειλαν παλμούς διαφορετικού εύρους και στη συνέχεια επεξεργάστηκαν με μη γραμμικές εξισώσεις τα δεδομένα που έλαβαν. Ο εν λόγω μαθηματικός τύπος, όπως αναφέρει το Science News, εκμεταλλεύεται το γεγονός πως ο ήχος όταν χτυπά πάνω στις φυσαλίδες, σε αντίθεση με τη μπάλα χάλυβα ή το ψάρι, επιστρέφει ως το τετράγωνο του παλμού.

«Δεν νομίζω πως τα δελφίνια κάθονται και παίζουν με τους αριθμούς στα κεφάλια τους», ωστόσο το μυαλό τους μπορεί να χρησιμοποιεί τα μαθηματικά για να αποκαλύψει το ψάρι ανάμεσα στις φυσαλίδες, δηλώνει ο Tim Leighton. Οι επιστήμονες έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να απορρίψουν το ενδεχόμενο τα δελφίνια να χρησιμοποιούν μαθηματικές εξισώσεις, ωστόσο τα αποτελέσματα της έρευνάς τους μπορούν να βοηθήσουν στην εξέλιξη των σόναρ.

«Αυτό που έχουμε δείξει είναι ότι μπορεί κάποιος να διακρίνει ένα αντικείμενο μέσα σε φυσαλίδες χρησιμοποιώντας τους ίδιους παλμούς με αυτούς που χρησιμοποιούν τα δελφίνια», σημειώνει ο Tim Leighton. «Εάν αναπαραχθεί, το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό κρυφών κυκλωμάτων, όπως είναι οι κοριοί παρακολούθησης στους τοίχους, σε πέτρες κ.ο.κ. ή ακόμη και ναρκών στη θάλασσα», καταλήγει.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου